Grekiska myter till soppan - premiär för berättarföreställning
På tisdag är det Uppsalapremiär för en slitstark berättelse på Teatercaféet på Upsala stadsteater. Med de attiraljer som finns på ett vanligt grekiskt strandcafé berättar skådespelaren Peter Bergared den grekiska hjältesagan om Perseus.
Skådespelaren Peter Bergared har varit resande i teater med delar av den grekiska gudavärlden i bagaget i mer än ett decennium. Nu ska han gästa Teatercaféet på Upsala stadsteater med Berättelsen om Perseus ett tag framöver.
Foto: Rolf Hamilton
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
— De grekiska prästerna ändrade efterhand i myterna så att de skulle passa samtidens politik och samhällsutveckling, berättar Peter Bergared.
— Under framväxten av den här föreställningen har jag haft stor nytta av Robert Graves The Greek myths, vilken jag rekommenderar för läsning.
Möten med kvinnlighet
Själv tolkar han myterna om Perseus som berättelser om en ung mans formande till vuxen utifrån hans möten med olika sidor av kvinnlighet, från mamman Danaë och fram till den blivande hustrun som han får rädda ur en situation som hennes familj försatt henne i.
— Då och då under föreställningen kollar jag med publiken att den hänger med. Det kan lätt bli att den annars lutar sig tillbaka och låter sig översköljas med gamla gudanamn och stordåd, säger han.
Peter Bergared har gästat Upsala stadsteater förut. Första gången var i en pjäs som heter Fosterbarn som regisserades av Åsa Melldahl slutet av 80-talet. Berättelsen om Perseus har vuxit fram i samarbete med samma regissör.
— Idén till föreställningen kläcktes av regissören Åsa Melldahl. Det finns inget egentligt manus. Vi utgick ifrån några scenerier när vi jobbade fram föreställningen. Som tillexempel att jag är grekisk servitör och börjar berätta med hjälp av saltkar och servetter, säger Peter Bergared.
Som ett clowntrick
Berättelsen om Perseus hade urpremiär hösten 1991. Visserligen har han inte spelat den precis hela tiden sedan dess, men Peter Bergared har alltid haft den på repertoaren.
— Den är fortfarande fantastiskt rolig att göra. Jag har samma förhållande till föreställningen som jag tänker mig att man kan ha till clowntrick som utövarna ärvt i generationer.
Under åren har föreställningen stötts och blötts i samarbete med dess publik. Mest har den bestått av vuxna, men Peter Bergared har också spelat för barn och ungdomar. Han har spelat den som lunchteater på Göteborgs stadsteater och på Klara Soppteater, samt på Västmanlands länsteater. Dessutom har den givits på otaliga småscener i hela landet, på skolor och i bibliotek.
— Tilltalet i föreställningen är rakt och enkelt, det är meningen att det ska vara både roande och bildande. Jag tror inte på att dela in publiken i barn och vuxna. En bra historia är ålderslös och fungerar för alla människor, säger han.
Fri teatergrupp
Peter Bergared var en av de skådespelare som startade den fria teatergruppen Jordcirkus 1977. I början spelade gruppen mest på gator och torg, men så småningom började de ge föreställningar inomhus också, på Kapsylen på Söder i Stockholm. Ett tag, 1981 -84, var gruppen verksam i ett par "vanliga förorter" i Gävle med att försöka dra i gång teaterprojekt tillsammans med den lokala befolkningen. Det var en verksamhet som Peter Bergared känner sig stolt över än i dag och några av den tidens amatörer är numera verksamma inom Folkteatern i Gävle
— Medlemmarna i Jordcirkus jobbade också som lärare vid teaterutbildningar, bland annat i Danmark. Vi slet, diskuterade och levde mest på resande fot, men vi bråkade aldrig om pengar, berättar Peter Bergared.
Dockspelare
Gruppen lades ner 1994, men Peter Bergared bröt sig loss några år innan dess och började som frilansskådespelare. Han är även utbildad dockspelare och medverkar ibland på Stockholms stadsteaters scen Långa Näsan.
På tisdag lunch ges första föreställningen av Berättelsen om Perseus på Teaercaféet och sedan är ytterligare ett tjugotal inplanerade på Upsala stadsteater fram till och med mitten av mars, de flesta som lunchteater, några som "after-workföreställningar" och ett fåtal som kaféföreställningar på lördagar.