Gangsterdrama på Reginateatern

Det krävs mycket arbete för att sätta upp en musikal. Eleverna på Bolandsskolan i Uppsala har jobbat sedan i oktober med I hetaste laget, och nu är det äntligen premiär.

Huvudpersonen Sugar, gestaltad av Julia Frisberg, solar sig i strålkastarljuset.

Huvudpersonen Sugar, gestaltad av Julia Frisberg, solar sig i strålkastarljuset.

Foto: Hans E Ericson

Teater & musikal2005-05-03 23:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Reginateatern i Uppsala förvandlas på lördag till ett gangstertätt Trettiotals-Chicago då Bolandsskolans elever äntrar scenen i musikalen I hetaste laget. Publiken kommer att bjudas på både rafflande gangsterdrama och romantik.
-Det är jätteroligt, säger Fred­rik Lidberg-Cederberg som spelar en kvinnoklädd, slug musiker. Det är lite kaosartat, men det är det som är charmen.
Både aktrisen Anna Sundlöw och dansaren Anna Eriksson håller med, det är lite kaosartat.
—Vi dansare får nya instruktioner hela tiden och vi dansar in i var­andra, säger Anna Eriksson.
—Men jag är inte nervös än. När premiären väl har varit rullar allt bara på, fyller Anna Sundlöw i.

Växer med uppgiften
Regissören Susanne Grahm leder, tillsammans med kapellmästaren Göran Carenbäck och regiassistenten Sylvia Zarins, eleverna fram till premiären. Hon säger att det är något speciellt med skolföreställningar och känslan när eleverna står på egna ben.
-Jag har arbetat med skolelever i snart 20 år. Det är fantastiskt att se dem växa och ta över föreställningen efter premiären.
Susanne Grahm arbetar som dramalärare på Bolandsskolan och valde ut I hetaste laget. Förra året satte de upp Hair som har musiken i centrum. Nu ville de göra en musikal där agerandet är centralt och kompletteras med musik och dans.
—I hetaste laget är också bra nu när man pratar mycket om könsroller och genus. Den här pjäsen får en verkligen att tänka efter om vilka roller vi alla har, säger hon.
Pjäsen bygger på filmen med samma namn. Två arbetslösa musiker blir vittnen till ett gangstermord och gömmer sig genom att dra på sig klänningar och gå med i en damorkester.

Cementerade könsroller
—En fråga som kom upp var om det har hänt något med könsrollerna sedan 1959, då filmen gjordes. Det har det, men könsrollerna är cementerade, säger Susanne Grahm.
Det är framför allt de estetiska klasserna som sätter upp föreställningen. De agerar, dansar, spelar, syr och bygger scenografi. Andra elever på Bolandsskolan får vara med, men det är främst esteterna som vill.
Arbetet började i oktober och nu på lördag är det premiär. Det blir sammanlagt tolv föreställningar. Kvällsföreställningar för allmänheten och dagföreställningar för skolor.
—De brukar vara helt slut efteråt, berättar Susanne Grahm. Det brukar jag också vara för den delen.