Försoning med det förflutna i monolog
Den amerikanska skådespelerskan och dramatikern Lisa Kron har skrivit en självbiografisk pjäs, 2,5 minuts resa. I den strävar hon efter att försonas med sitt förflutna. Hennes svenska kollega Marga Petterson har översatt den och gästspelar på Den Lilla teatern i Uppsala med pjäsen under några dagar.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
— Jag såg Lisa Kron själv gestalta den på Joseph Papps teater i New York 1999 och blev helt tagen, berättar Marga Petterssson under en paus i ljussättningen på Den Lilla teatern.
— Det var mest Lisa Krons kärleksförklaring till sin pappa och hans öde som tog tag i mig.
Pjäsen handlar om att Lisa Kron berättar om tre resor som hon har gjort. Den första var med sin pappa till hans gamla hemland Tyskland, både till hans födelsestad och till koncentrationslägret Auschwitz, där stora delar av deras gemensamma släkt utplånades. Pappan hamnade dock aldrig där utan sattes som tonåring på en båt till USA. Där kom han så småningom att bli advokat och medborgarrättsaktivist.
Bokslut över det förflutna
Den andra resan gör rollfiguren Lisa tillsammans med sin släkt till en nöjespark. Många av släktingarna är ganska skröpliga, sitter i rullstol eller andas med syrgas. Det gemensamma intresset är att åka berg och dalbana, vilket alla släktingarna gör.
Den tredje resan gör Lisa till sin yngre brors bröllop. Han bor kvar i syskonens födelsestad i Mellanvästern. Han har gett sig sjutton på att hans brud ska vara av judisk börd, som han själv, och chattat till sig henne via internet.
— Lisa gör lika mycket en inre resa. Hon vill ta vara på pappans judiska arv, men det är svårt för henne eftersom hon inte upplevt andra världskrigets fasor själv. Men hon vill ändå göra att slags bokslut över det förflutna, säger Marga Pettersson.
Stor succé
I Jan Öqvists enkla scenografi ingår en matta, ett par stolar, varav den ena för saxofonisten Lina Langendorf, samt en diabildsprojektor.
— Det är en berättarföreställning och Lisa visar bilder. Men det är bilder som publiken får fylla mening i, de föreställer inget, säger Marga Pettersson.
Regihjälp har hon fått av bland andra Vesna Stanisic och Björn Melander.
Pjäsen var en stor succé när författarinnan själv spelade den i New York och den har vunnit flera priser. Lisa Kron har den faktiskt fortfarande på repertoaren och spelar den då och då. Hon är verksam i ett teaterkollektiv, The five lesbian brothers, där deltagarna skriver sina egna pjäser.
— Pjäserna är hejdlöst burleska och väldigt öppenhjärtiga om medlemmarnas lesbiska liv. Men 2,5 minuts resa är ett undantag, den handlar inte så mycket om författarinnans sexuella liv men mer om hennes utanförskap på andra sätt, som judinna och som skådespelerska, säger Marga Pettersson.
Radiodramatisering
Förutom översättningen av Lisa Krons pjäs har Marga Pettersson också gjort en radiodramatisering av en brevväxling hon haft med Annika Östberg som sitter i amerikanskt fängelse för delaktighet i ett polismord. Ett gungande hav av kvinnor heter pjäsen och den har också gjorts som "reading" under en turné i USA. Marga Pettersson turnerade då med Bibi Andersson och regissören Björn Melander.
2,5 minuts resa har Teater Magnolia spelat på Forum för levande historia, samt på Kägelbanan i Stockholm. Efter spelperioden i Uppsala, 10 till och med 13 november, ska föreställningen ges på Teaterstudio Lederman i Stockholm på fredagar under resten av november till och med januari.
Fakta:
Namn: Marga Pettersson
Yrke: skådespelerska, dramatiker, översättare. har nyligen startat Teater Magnolia
Född 1952
Utbildning: Danshögskolan, Teaterhögskolan i Stockholm 1976 - 79
Medverkat i (urval): Show, regi Ingmar Bergman Dramaten 1971, Glaset i örat Hasse & Tage 1973-74, ett flertal föreställningar på Unga riks, Pistolteatern, Västerbottensteatern, Teaterstudio Lederman, Teater Pero, m fl
Aktuell: gästspelar på Den Lilla teatern med 2,5 minuts resa av Lisa Kron 10 - 13 november