Dramaelever gör politiskt krönikespel

Påskupprop för flyktingar varvas med traditionell hi­storieskrivning när första dramakullen från Sävjaskolan i Uppsala sätter upp sin examensföreställning. Svensk asylpolitik får på pälsen i Sagan om Sävja när den 28 elever starka ensemblen framför ett krönikespel med mänsklig touche.

Teater & musikal2005-04-19 20:52
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
— Det här är vårt sätt att visa var vi står. Teatern kan vara ett intressant politiskt verktyg och vi vill använda dess förmåga att påverka, säger dramapedagogen och tillika regissören Birgitta Silfver.
Sagan om Sävja spänner från vikingatid fram till att järnvägen mellan Uppsala och huvudstaden dras i mitten av 1800-talet. Manuset bottnar i de långa samtal eleverna i klass 9 D fört kring två unga Uppsalatjejers öde — då dessa tvingades gå under jorden efter att ha nekats asyl i Sverige.
Birgitta Silfver ser dramalektionerna som ett tillfälle att lära ut livskunskap och därmed också hjälpa eleverna på traven mot en humanare inställning till omgivningen.
— Vi är inte ute efter att producera småstjärnor. Vi sysslar med personlig utveckling, empatiträning och reflektioner om livet i stort. Dramaundervisning borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan eftersom det är där, om någonstans, ungdomarna lär sig livskunskap, tycker Birgitta Silfver.

Fotnot: Spelas: Sagan om Sävja spelas för allmänheten på Grand på fredag.