Christies klassiker lever kvar

Andreas Jakobsson ser Agatha Christies klassike ...och så var det ingen kvar som känns påfallande modern.

Maria Söderbäck och David Magnusson.

Maria Söderbäck och David Magnusson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Teater & musikal2007-01-26 13:51
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Uppsättningen på Västgöta nation i Uppsala av ...och så var det ingen kvar övertygar. På bilden Maria Söderbäck och Gustaf Grundhistorien känner de flesta till. Tio människor kommer till en ö utanför Englands sydkust inbjudna av Mr och Mrs Owen, som ingen av dem tidigare träffat. Men i stället för att tas emot av värdparet, möts de av en skivinspelning som anklagar var och en av dem för mord. Isolerade från omvärlden börjar en efter en dö efter mönstret i den gamla barnramsan Tio små negerpojkar.
I Västgöta Nations version är både kostymerna och scenografin så välgjorda att man direkt känner sig förflyttad till England på 30-talet. Flera av skådespelarna verkar dock ha problem att göra samma sak. De gammalmodiga överklassmanéren ställer sig ofta i vägen för skådespeleriet, vilket får mig att fundera på om inte en modernare tolkning av pjäsen skulle ha gjort sig bättre.
Men det finns undantag. Maria Söderbäck verkar så bekväm i rollen som Miss Vera Claythorne att det är svårt att tänka sig henne som någon annan. Också Kristina Rudbjer gör en suverän insats som den ständigt surmulna Miss Emily Brent.
I programbladet läser jag att Agatha Christie hade stora problem med att skriva om historien från roman till pjäs. Det märks inte. Första akten är visserligen aningen långdragen och övertydlig, men när intrigen väl kommer i gång har den allt man kan önska sig i fråga om spänning och överraskningsmoment. Och den stora frågan om vem som är mördaren gör mig så nyfiken att jag knappt skulle lämna salongen ens under pistolhot.
När personerna allt eftersom dör och paniken sprider sig bland de kvarvarande märks svårigheterna i skådespeleriet extra tydligt. Men det vägs upp väl av den elegant sammansatta handlingen och det höga tempot. Den debuterande regissören Morgan Malm har lyckats utmärkt med att ge liv åt den starkt moraliserande gamla pjäsen. Främst genom att mestadels följa originalet bokstavstroget.
Den över 60 år gamla texten känns, trots att språket är ålderdomligt, påfallande modern.
Och det överraskande slutet, som skiljer sig från romanens, är briljant i sin kluriga enkelhet.
... och så var det ingen kvar!
Västgöta Nation, Uppsala

Manus: Agatha Christie, Regi: Morgan Malm, Producent: Kristina Rudbjer, Scenografi: Johan Borg, Johnny Therus, Pierre Sund, Ted Isaksson, Kostym: Marie Bengtsson, Morgan Malm.
I rollerna: Magnus Lundberg, Maria Söderbäck, Gustaf Marteleur, Kristina Rudbjer, med flera.
Spelas: 25-28 januari och 1-4 februari.