Melodin känns igen, men ändå inte. Paul McCartneys Yesterday har stöpts om och får med sångerskan Louise Harts röst en mörkare och mer avskalad kostym. Trion som står på scenen i Fyrishovs nya multihallar uppträder i dag iklädda jeans och tröja, med båda fötterna på golvet. När de kommer tillbaka nästa gång, i sällskap av ytterligare tio musiker och sångare, blir det något helt annat.
− Vi kommer att ha fantastiska kostymer, och flyga genom luften. Och scenen kommer inte längre att kännas som en sporthall, utan som en teater, säger Louise Hart.
I mars nästa år är det nämligen Sverigepremiär för den danska Beatlesshowen Come together, skapad av Nikolaj Cederholm. Den har spelat för fulla hus i Danmark och Holland och har setts av över 160 000 personer. Uppsala stadsteaters chef Linus Tunström såg showen och bestämde sig för att bjuda in artistgruppen till Uppsala, till vad som ska bli ett samarbete mellan Stadsteatern och Fyrishov.
The Beatles i musikalform är inget nytt. All you need is love, Let it be och Rain är bara några av de föreställningar som bygger på de älskade låtarna. Men så är inte Come together en musikal, utan en teaterkonsert. Vad är skillnaden?
− Fokus ligger på själva konserten och inte på dramat. Föreställningen följer inte en handling, även om det finns mängder av små historier, stämningar och fantasier inbyggda. Allt sker på musikens villkor, säger Peter Hellemann som arrangerat all musik i föreställningen.
− Vi har inga repliker, utan sjunger hela tiden, fyller Louise Hart i.
Hon har en bakgrund som sångerska, men har även skådespelat i flera filmer. Att sjunga samtidigt som hon gör akrobatkonster i luften är fortfarande en utmaning, trots att de spelat föreställningen sedan 2009.
− Det är både fysiskt och psykiskt ansträngande. Man måste vara alert hela tiden, det går inte att slappna av. Om man flyger genom luften och tänker på något annat kan det gå illa.
Att förvalta något så känt som The Beatles musik kan tyckas både lätt och svårt på samma gång. Alla känner till låtarna, men att åstadkomma något som känns nyskapande ställer höga krav på konstnärligheten.
− The Beatles utgör en gemensam grund som alla kan relatera till, och just därför kan man också göra så mycket av materialet. Vi har velat få folk att känna att de lyssnar på låtarna för första gången, velat se om sångerna kan betyda något helt nytt om man ändrar förutsättningarna, säger Peter Hellemann.
Come Together är den första föreställningen i sitt slag som fått tillåtelse av Sony, som äger rättigheterna, att tolka och arrangera The Beatles musik. Premiären äger rum den 13 mars 2014 och föreställningen spelas under tre veckor.