Sedan ett par veckor får varje farmor eller mormor, liksom varje gäst som hälsar på oss, en grundlig introduktion i ett ämne som är angeläget för oss alla: Bin.
Dessa insekters massdöd på senare år är ju en av vår tids faror. Plötslig bi-död kallas det, då alla vuxna bin i en kupa försvinner spårlöst. Kvar finns bara larverna, som äts upp av andra djur. Bisamhället dör ut.
Utan dessa pollinerare blir det naturligtvis inga fruktodlingar och inga bär eller mandlar. Inget heller något kaffe.
Varför bina dör ut en masse är inte helt klarlagt, men tycks vara kopplat till en viss sorts skadliga kvalster, samt troligtvis till kemiska bekämpningsmedel som moderna jordbruk använder.
Dystert, dystert förvisso, men samtidigt nödvändig kunskap om något ska kunna förändras till det bättre.
Och var börjar man plantera ett sådant engagemang? Naturligtvis hos de unga.
I den på alla sätt underbara, och mycket generöst tilltagna, bilderboken ”Stora boken om bin”, av polska, prisbelönta illustratören Piotr Socha, har vår 6-åring funnit en källa till kunskap som han tankat ur om kvällarna. Och det är han som delar med sig av sina läsefrukter till alla som kommer innanför vår tröskel, med nästan professorslika formuleringar.
Inte så konstigt det. ”Stora boken om bin” är ett detaljrikt och rätt avancerat verk. Eller vad sägs som beskrivningar som: ”Pollenet läggs sedan i pollenkorgarna, små borstiga fördjupningar på de bakersta benparen, där det packas ihop till en hård kula”, eller: ”Vaxkakan är bara en av många lösningar i naturen som inspirerat konstruktörer eller uppfinnare.”
Den vuxna som läser för sitt barn får plocka ut det göttaste i en myllrande totalkavalkad över allt som är värt att veta om bin.
Illustrationerna är i sanning imponerande, och minst lika detaljerade som texterna.
Och det är förstås bilderna som gör denna bok. De är mästerligt utförda, med vackra färgställningar på storslaget tilltagna papperssidor.
Att 6-åringen har tålamod med nördigt vetande om bin, inkluderande anekdoter om allt från antikens filosofer till orkidéers sexknep, har helt och hållet att göra med illustrationerna. Dem kan man förlora sig i om och om igen.
Perfekt sommarpresent till en ung person, som dessutom räcker lång tid framåt.