Viktoriansk ångest med Rosetti

Bo Gustavsson ser ljusare sidor hos "livsångestens poet", Christina Rossetti, en nyutgåva av hennes dikter.

Litteratur2014-07-07 11:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våra dagar är Christina Rossetti mest känd som syster till den prerafaelitiske målaren och författaren Dante Gabriel Rossetti. Prerafaeliterna har fått en renässans under de senaste decennierna genom utställningar och den populära tv-serien om konstnärsgruppen. Men under sin egen livstid sågs Christina Rossetti som den främsta kvinnliga poeten i England. Hon blev särskilt uppskattad för långdikten ”Trollmarknad”. Nu ger Olle Thörnvall ut tolkningar av henne i volymen ”Trollmarknad och andra dikter”.

När Christina var 15 år, drabbades hon av en långvarig depression som av en läkare diagnostiserades som religiös mani. Hon fruktade helvetet och led av diffusa skuldkänslor och rädslor. Det var ett känslokomplex som kom att prägla hennes diktning. Men hon hade även en ljusare sida som Thörnvall lyfter fram i sitt urval. Rossetti fick sitt stora genombrott med debutboken ”Goblin Market and Other Poems” utgiven 1862.

Den långa dikten ”Trollmarknad” har tolkats på en mängd olika sätt genom åren – feministiska, religiösa, självbiografiska etc. Man kan läsa den som Christinas självanalys av sin sexualneuros 40 år före Freud. Hon hade sina troll att slåss mot som ogift och singel i det viktorianska England.

Själv föredrar jag Rossettis kortdikter, till exempel hennes fina dödsdikt ”Uppför” eller de självrannsakande texterna. Hon är livsångestens poet eftersom hon känner sig fången i ödet att vara människa. Därför försöker hon nå ett tillstånd av frihet bortom konventioner. Orsaken var nog att hon hade en hemlig lesbisk läggning.

Litteratur

Trollmarknad och andra dikter

Christina Rossetti

Övers. och förord Olle Thörnvall

Ellerströms förlag