Värmlands 350 år - och lite till

Ett jubileum bland studentnationerna kan givetvis inte få passera obemärkt. Minnesvolymen Värmlands nation 350 år är en lättillgänglig och välavvägd bok, tycker Bo-Ingvar Kollberg.

Litteratur2010-06-17 12:42
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla studentnationer i Uppsala har hög självaktning och Värmlands är inget undantag. Rätt så, när många av landsmännen gått vidare till de förnämsta ämbetena och posterna inom samhällslivet. De som skördat sina lagrar inom vitterheten inte att förglömma: Geijer, Fröding, Lagerlöf, Ferlin och Göran Tunström. Då kan ett jubileum givetvis inte få passera obemärkt. Och det samtidigt som nationsobligatoriet avskaffas. Värmlands nation 350 år heter minnesvolymen. Den följer sista skriket inom redigering med stora och många bilder, måttligt långa texter och inlagda plattor med citat, faktauppgifter och personliga kommentarer.

Samtidigt har det blivit en lättillgänglig bok som spänner över det mesta av en studentnations yttre och inre liv. Där finns även historiska återblickar med nedslag i seder och bruk, oseder och missbruk förr i tiden. Men tyngdpunkten ligger hos förra århundradet. Det är lätt att se att Värmlands nation ligger i täten när det gäller kulturella ambitioner. En av de viktigaste begivenheterna mellan 1943 och 1981 var Musikcirkeln med Paul Patera som en av grundarna. Han hade judiskt påbrå och kom till Uppsala som emigrant från Wien 1938. Musikcirkeln kom att spela en viktig roll även på riksplanet som befrämjare av ny musik. Till en början lyssnade man på grammofoninspelningar men så småningom utvidgades verksamheten med levande toner och till att omfatta hela det kulturella fältet. Gunnar Tibell redogör initierat.

Andra områden där insatsen blivit bestående var den på jazz inriktade Måndagsklubben Tomas Matsson delar med sig och alla inom genren verksamma kom på besök. Med rockmusiken var dock dess saga all. Lars Löfgren medverkar i skriften med teaterminnen och Teddy Brunius är en av dem som skriver om nationens konst. För det kanske allra gemytligaste inslaget svarar författaren Erik Bengtsson. Det som berättas om PO Enquist och turerna kring Bengtssons diktdebut har vi kanske hört förut. Men det förtjänar att återges en gång till. Över lag finns det många fullträffar i boken. Den rymmer en välavvägd och levande sammanfattning i stort av senare decenniers uppsaliensiska studentliv. Det betyder att den är av givet intresse för alla av Uppsalas akademiska liv intresserade över lag.

Litteratur
Skriftserie utgiven av Värmlands nations kamratförening