Uppbrott med förhinder

Det finns en hel del vemod men också en tydlig medkänsla i Wells Towers novellsamling Härjat och bränt, skriver Bo-Ingvar Kollberg.

Litteratur2011-04-26 11:39
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bokförlagen brukar vara försiktiga med utgivning av noveller och det finns anledning att höja en smula extra på ögonbrynen när det dessutom handlar om en översatt volym, som till råga på allt är författarens debutbok. I sitt hemland USA har Wells Tower fått stor uppmärksamhet och tilldelats flera pris för samlingen Härjat och bränt. Den finns på svenska i en följsam och ledig översättning av Johan Nilsson.
De nio berättelserna handlar om vilsna nutidsmänniskor med kringskurna horisonter. De flesta av dem lever i små omständigheter och har nog av sin dagliga livskamp. Wells Tower hittar dem i betydelselösa småstäder, vid någon ödslig kust eller ute på den nordamerikanska landsbygden. Greppet är fantasifullt och infallsrikt, när de utsätts för situationer, som de bara i begränsad utsträckning klarar av. Alla åldrar finns representerade och de vuxna är för det mesta singlar, om de inte lever i ännu inte kraschade äktenskap. I den mån barnen får vara med, är de ofta en black om foten.

Wells Tower tillämpar en rapp berättarstil i sina noveller och den korresponderar väl mot det höga livstempot som kännetecknar de medverkandes tillvaro. Det är inte svårt att se att det är stämningar i dagens samhälle, säkert med en hel del överensstämmelser utanför författarens hemland, som de olika händelseförloppen avser att synliggöra. Framtidsdrömmar och förhoppningar slutar ofta i känslor av villrådighet och tomhet. Försöken att bryta sig ut ur de småsjaskiga villkoren leder just ingen vart. Inledningsnovellens akvarium fylls visserligen av fiskar med en ovanlig färgprakt. Men innan handlingen är över, återstår där bara en seg och degig massa med kadaver i förruttnelse. Stort mycket bättre går det inte i nästa berättelse och dess älgjakt, där köttet hunnit bli skämt innan det hamnat i frysboxen.
Så ser det ofta ut för människorna i den här boken. Det som inledningsvis förefaller vara början på en förändring till det bättre, mynnar till slut ut i ett regelrätt slagsmål eller vetskapen om att hela närområdet råkat ut för en samhällsförändring med all trygghet borta. Och det ödet drabbar också de unga människor som vid ett par tillfällen får vara huvudpersoner. Här ställs äventyren in, alldeles innan de tagit fart och hunnit utvecklats till något spännande. För så vitt historien inte är förlagd till ett tivoli. Men där visar sig de konstlade nöjesattraktionerna vara lika glädjelösa som livet över lag.

Det är egentligen bara i den avslutande novellen, som också givit boken dess namn, som Wells Tower bryter av från mönstret och skapar en skröna förlagd till nordisk vikingatid. I denna kärleksberättelse med förhinder finns både en finurlig ironi och en roligt utformad parodi på den isländska sagan.
Annars är det vemodet och livssorgen som dominerar tillsammans med en uppenbar medkänsla med de drabbade i detta förstlingsverk av en novellist väl värd att lära känna.

Litteratur

Wells Tower
Härjat och bränt
(övers Johan Nilsson, Brombergs)

Bäst: Medkänslan som bärande ton
Sämst: De tilltufsade människornas tröstlösa tillvaro