Tunghäfta och andliga visioner

Det två böcker som i dag kommer ut på förlaget Bakhåll är av mycket olika karaktär men de förhåller sig båda, på olika sätt, till något gemensamt, skriver Magnus Dahlerus

Fredrik Karlssons bok Muren av Jaspis blir i längden tröttsam läsning.

Fredrik Karlssons bok Muren av Jaspis blir i längden tröttsam läsning.

Foto: Bakhåll

Litteratur2009-03-02 10:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det lilla förlaget Bakhåll i Lund söker inte massmedial publicitet. Man håller sig utanför den "traditionella kulturruljangsen" och kallar sig underground. Man ger ut klassiker av författare som Majakovskij, Strindberg, Ginsberg, Kafka och ibland någon debutant.

Sex gånger årligen publicerar förlaget två böcker. Nu kommer en parallellöversättning av The American night - dikter av sångaren Jim Morrison från rockgruppen The Doors och en ny roman av Fredrik Karlsson som debuterade på Bakhåll med Låtskrivarens känslighet för vibrationer i fjol.
Fredrik Karlssons Muren av Jaspis handlar om den unge universitetsstuderande oskulden Filip Mattsons studieår på läkarlinjen i en stad norrut. Det är nedslag i föreläsningar, fester, studentkorridorlivet och praktikplatser. I centrum står Filips kommunikationssvårigheter. Man känner igen karaktären som inte riktigt passar in och som får tunghäfta så fort det kommer en vacker kvinna i närheten.

Boken beskriver detaljrikt karaktären Filip och hans liv. Men i längden blir det tröttande upprepningar utan att varken berättelsen eller Filip utvecklas. Valet att kalla bifigurerna för nationalitetsnamn eller något annat ytligt utmärkande ger en onödig karikatyrartad kantighet.
Jim Morrison dog 1971. Han var rockstjärnan som hellre ville vara poet. Han läste beatförfattarna och Rimbaud flitigt. Han tog rollen, liksom den franske poeten, som visionär i sina dikter. Han lär ha skrikit "Wake up" till publiken på sina konserter. De orden var säkerligen inte minst adresserade till sådana figurer som Filip i Karlssons roman. Morrison ville att publiken skulle vakna ur den själslösa slummer som han tyckte det moderna västerländska samhället hamnat i.
Men Morrisons recept är sextiotalets flumandlighet med drömmen om sexualiteten som ett förlösande nirvana. I låten L. A. Woman är det Mr Mojo - anagram för Jim Morrison - som räddar kvinnorna ur den förödande vardagligheten. Men det tycks som det egentligen handlar om att skaffa egen status snarare än något annat. Det går i alla fall inte att läsa Morrison utan kontexten av honom som person och hans berömmelse. Han levde mest på sin retoriska slagfärdighet och sina mystiska märkligheter.

Hur som helst kommer det nu ut två böcker skrivna med omkring 30-års mellanrum som sätter den manliga sexualiteten i centrum. Det gör de med olika uttryck och förhållningssätt. Men båda handlar om unga män som laddat kvinnan och sexualiteten med magisk kraft. Kvinnan blir en biljett till deras frälsning. Morrison viker sig dubbelt och låter oss tro att han är den som frälser.
Man kan med rätta fråga sig om dessa böcker på något sätt representerar det som är utanför "traditionella kulturruljangsen"? Svaret blir förstås nej och det inte ens på Bakhåll. Här har vi helt enkelt hamnat på avdelningen för välskrivna men halvtråkiga romaner och genant flummig poesi.
Nya böcker
Den amerikanska natten
Jim Morrison
övers. Måns Winberg
(Bakhåll)

Muren av Jaspis
Fredrik Karlsson
(Bakhåll)