Svart snö faller över framtiden
Lena Kallenbergs nya roman Elena och Europa är en dyster framtidsskildring i den gränslösa markadens värld, skriver Mohamed Omar.
Året är 2014 i Lena Kallenbergs nya roman.
Foto: Claus Gertsen
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Marek och huvudpersonen Elena är ett ungt polskt par som lever med sin son Janek i Gliwice, en stad i kolgruvedistriktet. Miljön är kraftigt förorenad, luften är fylld av svart snö; "vita lakan förvandlas strax till sådana med sot på". Folk går runt och har hackhosta. Några är skalliga av cancerbehandling. Året är 2014 och inget har blivit bättre. Bara sämre.
Papporna i kvarteret har stuckit till Sverige för att plocka bär medan de kvarvarande kvinnorna strippar på sexklubbar i Katowice. Det finns inga jobb att få förutom reklamutdelning. Marek har blivit svartlistad efter en facklig demonstration på Opel Polska och tvingas bli en av dem som överger sin familj för att arbetspendla till Sverige. Jobbet på andra sidan Östersjön löser dock inga problem utan leder till nya svårigheter.
Hemma i Polen kämpar Elena för att klara vardagen sedan deras son diagnostiserats med KOL, en kronisk lungsjukdom. Hon får kontakt med andra mammor som har KOL-sjuka barn i Polen, Tyskland och Tjeckien, och de beslutar sig för att gemensamt protestera mot Vattenfalls rovdrift i regionen. För Elena blir detta en meningsfull utväg som ger henne hopp om en ljusare framtid.
Elena och Europa är en berättelse om den europeiska, gränslösa arbetsmarknaden som vuxit fram de senaste åren. Vad händer när människor reduceras till arbetsredskap som säljs och köps? Enligt Kallenberg är "arbetspendling" bara en mildare, "manlig" variant av trafficking. Åtminstone när det gäller de som jobbar av nöd - de okvalificerade, de som bara har sina händer att erbjuda.
Det är en mörk framtid som tornar upp sig i Kallenbergs nya roman. Året är 2014 och miljöförstöringen pågår alltså okontrollerat. Svart snö faller över städerna i Polen och hemma i Sverige sliter de pappers- och rättslösa på "lingonplantager". Flyktingar från Tchad säljer sina kroppar till arbetarna: "De är här för att utföra jobben svenskarna för länge sedan tröttnat på". Det kallas också för "etnifiering" av klassamhället.
Kallenberg är dock inte helt entydig i sin vision. Förvisso faller svart snö från himlen. Men samtidigt verkar det finnas gott om björnar, varg och hjort i de svenska skogarna. Är det naturen som återerövrar mark från en misslyckad civilisation?
Vi har alltså sju år på oss att trampa på bromspedalen. Kommer vi att besinna oss? Vet ej. Man blir inte heller mer optimistisk av Kallenbergs roman.
I sin förra bok hade hon wallraffat på olika krogar i Stockholm. När klyftorna ökar i samhället och de mest utsatta blir alltmer osynliga fyller Kallenberg en väl behövd funktion som synliggörare. Det är en viktig bok som kan bli ett bra underlag till samhällsdebatt, bl. o. hur arbetspendling slår sönder familjen. Frånvarande fäder är aldrig bra.
En ny bok
Lena Kallenberg
Elena och Europa
(Leopard förlag)
Lena Kallenberg
Elena och Europa
(Leopard förlag)