Så ska du vara för att bli rik

Peder Söderman har skrivit en mycket intressant bok som många politiker skulle ha nytta av att studera, skriver Gunvor Hilldén.

Peder Söderman

Peder Söderman

Foto:

Litteratur2013-06-02 10:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är du civilingenjör, egen företagare och har starkt driv? Då kanske du tillhör den halva procent av svenskarna som är rika. Hur många rika finns det i Sverige? Hur bär man sig åt för att bli rik? Vilken utbildning ska man ha för att bli rik? Det är några av de frågor som tas upp i boken Fattiga och rika av Peter Söderman. Författaren är en samhällsintresserad ingenjör och ekonom som har startat och utvecklat företag i Hongkong och i Sverige.

I Sverige slutade de flesta att spara någon gång på 80-talet. Dagens pensionärer har i allmänhet amorterat av sina lån och har det ganska bra ekonomiskt. Men morgondagens pensionärer, som har stora lån och som dessutom riskerar sänkta pensioner, kommer att få det besvärligt. Peter Söderman avstår i regel från politiska kommentarer till sina omfattande statistiska undersökningar, men han gör ett undantag: Svenska folket måste börja spara, uppmanar han gång på gång. Själv föreslår han 10 procent av den disponibla inkomsten varje månad. Det låter mycket, men själv försäkrar han att de flesta vänjer sig snabbt, i synnerhet som jobbavdragen har bidragit till att höja svenska folkets levnadsstandard rejält.

Hur många är det då som är rika i Sverige? Med rik menar Peter Söderman en person som har 5 miljoner kronor tillgängliga, bostaden borträknad. Med den definitionen är en halv procent av svenskarna rika. De är inte samlade i Danderyd, som många tror, utan finns utspridda i nästan varje kommun.

Och hur har de då blivit rika? Inte genom hög lön i alla fall. Det är bara en handfull direktörer som lyckats med det. Knappast heller är det genom hög utbildning. Bäst lyckas civilingenjörer, civilekonomer, jurister och läkare. Sämst, föga överraskande, lärare och konstnärer. För anställda i kommuner och landsting är det oftast mest lönsamt att börja jobba direkt efter gymnasiet i stället för att plugga vid universitet.

Vilka är det då som blir rika? Egna företagare är den största gruppen och de som är delägare i företag. Där hittar vi hälften av de rika. Uppväxten är viktig för dem startar företag, eget "driv" är avgörande, däremot inte hög IQ. Den näst största gruppen har byggt upp sin förmögenhet genom aktier och obligationer. Bara få har blivit rika genom arv eller spel. Rika blir rika, inte genom höga löner utan genom kapitalinkomster.

Men så många som 7 av 10 svenskar har mindre än 20 000 kr totalt att göra av med per månad. Sverige är ett land som tillhör toppen vad gäller inkomstutjämning. Men i fråga om förmögenhet tillhör vi de länder som har de största skillnaderna. Cirka 27 000 personer har mer än 5 miljoner kronor i finansiella tillgångar. År 2012 fanns det 119 miljardärer, varav somliga inte bor i Sverige.

Fattiga och rika är en mycket intressant bok med många ganska okända uppgifter. Många tabeller och kurvor blir det, men den som inte gillar det kan nöja sig med författarens kommentarer som är välformulerade och lättbegripliga. Mången politiker skulle nog ha nytta av att studera boken ordentligt.

Fakta

Litteratur

Peter Söderman

Fattiga och rika

Ekerlids förlag