Vilken otrolig prestation Lena Jonsell har gjort genom att lotsa i land projektet att dokumentera Upplands växtvärld och inte minst genom att redigera och därtill författa viktiga delar av den enorma slutrapporten! Den är en imponerande trekilosvolym och består till största delen av detaljerade presentationer i ord och på karta växtarternas historiska och nutida förekomst i landskapet Uppland.
Tack vare flitiga naturalister som Celsius och Linné finns det gott om uppgifter redan från 1700-talet att jämföra dagsläget med. Ett par hundra botanister har deltagit i de moderna inventeringar som påbörjades för tjugo år sedan och vars resultat utgör bokens viktigaste faktaunderlag.
Av stort intresse är inte minst bokens inledande kapitel där en rad experter beskriver Upplands geologi, klimat och landskap med särskild blick på de viktigaste växtbiotopernas utbredning och betingelser. I dessa avsnitt kommer rikedomen på utomordentliga foton verkligen till sin rätt. I takt med ändrad markanvändning inom de areella näringarna har lämpliga miljöer för vissa växtsamhällen krympt, medan andra däremot ökat i antal och ytvidd.
Samtidigt som vissa områden används allt hårdare, lämnas andra åt sitt öde, och både det ena och det andra påverkar växternas livsbetingelser och växtsamhällenas sammansättning och artrikedom.
Intresset för trädgårdsodling har berikat floran med ett betydande antal växtarter som rymt och etablerat sig ute i naturen och som nu utgör självklara komponenter i landskapet. Floran är liksom faunan dynamisk.
Upplands flora förtecknar ungefär 1 200 ”bofasta” och 800 ”tillfälliga” växtarter. Därtill kommer ett antal tidigare registrerade men försvunna arter plus diverse hybrider och så kallade småarter.
Totalt kommer listan att omfatta inte mindre än 3 251 ”systematiska enheter”. Förutom sitt värde som aktuell lägesrapport kommer boken naturligtvis att vara av den största betydelse för framtida jämförelser.
Kommer Upplands flora om låt säga 50 år att vara artrikare eller artfattigare än i dag? Svaret på den frågan är långt ifrån givet.