Radikal amerikansk poet återutgiven

Staffan Bergsten läser en udda amerikansk poet vars liv slutade tragiskt och tidigt.

Foto: Ellerströms

Litteratur2017-07-26 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De produktiva åren i den amerikanska poeten Anne Sextons alltför korta liv inföll under 1960- och 70- talen. I hennes hemstad Boston, liksom i Sverige, var det en tid av uppror och frigörelse från gamla normer och värderingar. Som så många av periodens radikala estradörer kom Sexton från en välbärgad familj. Hennes far var affärsman, farfar bankir.

Att så många upprorspoeter kom från trygg borgerlig miljö låg dem med tiden i fatet. Deras politiska patos avfärdades inte sällan som en lyxprodukt. För Sexton var det dock blodigt allvar bakom den teatrala masken. Hennes missbruk av alkohol och droger övergick efterhand i allt djupare depression och 45 år gammal tog hon sitt liv. Under åren 1960 till 1974 gav hon ut inte mindre än åtta diktsamlingar, där åtskilliga poem sträcker sig över flera sidor. Den perfekta balansen mellan det vardagliga och det existentiella var hennes styrka som diktare.

Den svenska översättaren Niclas Nilsson har gjort ett gott arbete. Hans val att endast ta med den första samlingen, som innehåller dikter skrivna 1962–1966, gör dock att vi inte får stifta bekantskap med den mogna Sexton. Under loppet av ett decennium gick hon en smärtsam men poetiskt berikande väg utför, psykiskt sett. Senare, för henne viktiga ämnen som könets och gudstrons problematik, bara antyds i den första samlingen.

Vad formen beträffar skriver hon uteslutande fri vers, oftast med korta rader och ett och annat rim. Det gör henne relativt lätt att överflytta till andra språk, men man ska inte låta sig bedras av skenet. Radindelningen har en äkta rytmisk puls.

Här ett smakprov:

Today life opened inside me like an egg

and there inside

after considerable digging

I found the answer.

What a bargain!

There was the sun,

her yolk moving feverishly

Idag öppnades livet i mig som ett ägg

och i ägget fann jag

efter mycket grävande

svaret.

Vilket fynd!

Där var solen,

vars gula rörde sig febrigt

Inför sin publik vid uppläsningsaftnar framträdde Sexton som en mogen kvinna med självsäkra later, men det hindrar inte att barn spelar stor roll i hennes diktning. Två egna och flera påhittade. ”Jag har en benägenhet att ljuga en hel del”, bekände hon en gång. Starkast är den dikt som handlar om ett ännu ofött foster, dess upplevelser i livmodern och dess väg ut i dagsljuset.

En dikt är riktad till en fullvuxen syster i nöden: poeten Sylvia Plath, liksom Sexton narkoman och självmördare. I en annan för en anonym elvaårig flicka ordet. Pubertet och menstruation är återkommande teman.

Den föreliggande översättningsboken rymmer bara en mindre del av Sextons totala produktion som postumt publicerad i en volym fyller drygt 600 sidor.

Litteratur

Anne Sexton

Leva eller dö

Översättning: Niclas Nilsson

Ellerströms