Passa på att ekorra för framtiden

Det drar ihop sig till årets Bokrea och på tisdag är det dags. Bo-Ingvar Kollberg har bläddrat i katalogerna och ger tips.

Litteratur2005-02-20 12:44
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bokrean är årets tillfälle att kom­-p­lettera bokbeståndet, fylla i luckor i hyllorna och att samla litteratur inför vinterns alla kalla, mörka läskvällar. Den förutseende tänker nog också på sommarens semesterläsning. Bokrean gör oss alla till ekorrar.
Som tidigare år består även årets bokfest, som börjar på tisdag den 22 februari, av både skönlitteratur, fackböcker över ett vitt fält och litteratur för barn och ungdom. Det kan kanske vara dags att titta efter vad hemmabiblioteket behöver av uppslagsböcker, handböcker eller lexikon. Fågelskådaren som vill veta vilken pippi som sitter i grenen har ett flertal titlar att välja mellan.

Nya bekantskaper
Språkkursen som pågått ett tag behöver kanske en ordbok. Helgernas utflykter i gourméernas värld kan utvidgas med hjälp av receptsamlingar som innehåller flera av de middagar som en gång avnjutits en ljummen kväll vid Medelhavet. Trädgården har blivit mogen för en översyn. Ingen behöver heller längre grunna över var egentligen grannens exotiska resmål är beläget. Flera utgåvor med atlaser ingår i årets bokrea.
Men för många är bokrean också en möjlighet att möta helt nya berättare. Nobelpristagarna Coetzee och Kertész är affischnamnen vid det här tillfället. Unga läsare som aldrig hört talas om Albert Camus kan också passa på. Paul Auster har redan en
stabil beundrarskara, Illusionernas bok är en av hans allra bästa.
Ytterligare två amerikaner som jag själv sätter mycket högt är ­Richard Ford och Jonathan Franzen. Båda har en vidunderlig förmåga att fånga den tidsanda i vilken vi alla vistas. Om Ford dessutom skulle få Nobelpriset i höst, vet jag någon som skulle ropa "Äntligen!". Möjligen kan Joyce Carol Oates göra honom rangen stridig.

Svenska berättare
Bland de svenska författarna vill jag särskilt framhålla Stewe Claeson, vars Rönndruvan glöder tilldelades det alternativa Augustpriset, Uppsalas eget Siripris för tre år sedan. Beate Grimsrud är Upplandsförfattare på halvtid. Vad är
det som finns i skogen barn? heter hennes roman.
Torgny Lindgren har varit med några varv förut med Hummelhonung. Den brukar betecknas som svensk litteraturs "äckligaste bok". Johanna Nilsson kommer snart med en ny roman. I bokrean finns hennes härliga Konsten att vara Ela. Böckerna av Per Gunnar Evander, Jan Kjaerstad, Maria Küchen och Jonas Hassen Khemiri får också plats i inköpskorgen.

Lyriksamlingar
Där hör också tre lyriksamlingar hemma. Lars Gustafsson, i Tyskland benämnd som kandidat till Nobelpriset i litteratur, är representerad med den fascinerande En tid i Xanadu. Samlade dikter av Majken Johansson innehåller hela hennes produktion. Nytrycket med dikter av Gunnar Ekelöf önskar jag att många unga läsare passar på att inhandla.
Bland fackböckerna ingår Stig Dagermans personliga och gripande volym med Brev. Det brukar vara lite si och så med kunskaperna i antikens historia och mytologi. Här kan Tullia Linders bägge böcker om Grekland och Romarriket stoppa till hålen. Givetvis hör även Gunnar Wetterbergs tvåbandsutgåva om Axel Oxenstierna till årets måsten.

Ett glas vin
Giacomo Oreglias bok om Commedia dell'Arte är en av de vackraste böckerna på år och dag. Ett betyg så gott som något på Tore Jansons bok Latin är att den numera översatts till engelska.
En referensbok som alla litteraturintresserade har glädje av är Knud Michelsens Bonniers författarlexikon över utländsk litteratur.
Så kan man gå igenom en eller flera av katalogerna som givits ut inför bokrean och pricka för. När man behöver något uppfriskande kanske ett glas vin känns bra. Håkan Larssons Rött, vitt, rosé är en lämplig vägledare härvidlag. Som överallt annars blir upplevelsen större om man har lite kunskaper att stå på. Årets bokrea tillhandahåller utöver avkopplande läsning många sådana insikter.