Övning i konsten att läsa högt

Projektet Läs högt för elever i ­åttan syftar till att utveckla högläsandets konst och uppmuntra till läsning. På onsdag, 19 april, är det semifinaler på Grand i Upp­sala.

Litteratur2006-04-18 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det läsfrämjande projektet Läs högt är visserligen upplagt som en tävling, där deltagarna i de olika skollagen läser upp ett stycke prosa eller poesi och bedöms av en jury. Men projektledaren Lars Burstedt säger att själva tävlingen egentligen inte är huvudmålet.
- Det är vägen som är mödan värd. Visst är tävlingen en rolig sak, men det är arbetet inför den som är det viktiga. Att ett intresse för att läsa högt grundläggs, säger han.
För, menar han, när barnen är små läser föräldrarna ofta sagor och berättelser för dem. Högläsning är något självklart, finns med i vardagen. Men när barnen blir äld­re, minskar läsningen.
Min förhoppning är att Läs högt ska sända signaler till lärare och andra att det är viktigt med högläsning i alla åldrar. Högläsning stärker självförtroendet. Och om man går igenom hela skolårs­trappan och kontinuerligt har med sig högläsningen, är det inte så märkvärdigt att i åttan ställa sig på en scen och läsa, säger Lars Burstedt.

Femte gången
I år är det femte gången Läs högt arrangeras. Högstadieskolor i hela Uppsala län är välkomna att vara med.
Varje skollag består av tre deltagare, och i varje lag måste det finnas både pojkar och flickor. Deltagarna läser i tre fyra minuter en text de själva har valt, och juryn bedömer totalintrycket av lagets framträdanden.
Det är också viktigt att lära sig att lyssna, att öva upp förmågan att njuta av en väl presenterad text, säger Lars Burstedt.
Fyra lag från de två semifinalerna går vidare till finalen måndag 24 april. Då medverkar även författaren Mats Wahl, som varit med och startat projektet.