Över havet till vuxenlivet
Det är en berättarröst med livet framför sig som griper tag i läsaren i Kaj Fölsters berättelse Miss Kay, skriver Bo-Ingvar Kollberg.
Foto:
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den nu i höst utgivna Miss Kay med undertiteln En ung kvinnas märkliga resa går tillbaka till författarens ungdom och den resa hon 1956 företog med M/S Toulouse från Genua till Bombay i Indien. I den från Storbritannien efter andra världskriget självständiga före detta kronkolonin hade Alva Myrdal tillträtt som ambassadör. Dottern var på väg för att hälsa på. Det hade visserligen gått att ta flyget. Men Kaj Fölster ville färdas i en långsammare takt. Det var ett klokt beslut, att döma av den här boken. Under de tre veckor som resan varade fick hon genom sina medresenärer komma i kontakt med och uppleva en värld och en verklighet av det mest skiftande slag. Hon använder själv ordet "mognadsresa" för dessa erfarenheter. Man skulle också kunna tala om en introduktionskurs till vuxenlivet. Betydligt mera vittfamnande än det egna jagets begränsade sfär.
Det är lätt att få dagens backpackers i tankarna, när man följer Kaj Fölster på hennes resa genom Medelhavet, Suezkanalen och över Indiska oceanen. Om hennes sentida efterföljare får vara med om bara en bråkdel av vad som kom denna nyfikna 19-åring till del, utrustad med åtskilligt av förundran och livståga, är de att gratulera. Kaj Fölster hann under sina veckor till sjöss få kunskaper om de mest framträdande dragen i det brittiska imperiets historia, komma i kontakt med åtskilligt av den livsstil som länge ansågs som världens förnämsta, lära sig grunderna i det indiska tänkandets föreställningsvärld men också möta ett livsöde med en djupt gripande bakgrund. För det sistnämnda svarade kaptenens hustru, som polioförlamad tillbringade dagarna i befälssviten. Men som också insett att hon offrats för en annan människas karriär.
Kaj Fölster har använt en drygt 50 år gammal dagbok som stoff för den här boken. Ändå är det påfallande hur väl hon minns händelserna för så länge sedan. Den kanske allra främsta kvaliteten är den närvarokänsla som utmärker det mesta som berättelserna förmedlar. Det gäller upplevelserna i Genua bland alla påflugna unga män i väntan på att fartyget skall anlända. Men framför imponerar rapporterna från dagarna ombord och samtalen med medpassagerarna. Att människor med så olika men alltigenom fascinerande personligheter befann sig där samtidigt var naturligtvis högsta vinsten. Kaj Fölster är lika öppen som havet när hon lyssnar och tar emot. Medlemmarna av ressällskapet blir hennes läromästare. Det är åtskilligt av allt invant som ges en helt ny belysning eller rent av ställs på ända.
Lite från sidan innehåller Miss Kay ett kvinnoperspektiv. Men ännu mera är det en lyhörd och vetgirig människa som återger vad hon får vara med om. Samtidigt går färden vidare. Fartyget anlöper såväl Port Said som Aden, det som i dag är folkrepubliken Sydjemen. Passagerarna gör strandhugg och tar på ovana sjöben del av det brokiga folklivet i land. Allra mest övertygande är Kaj Fölster när hon hittar fram till en omisskännlig ton av att det är någon som har livet framför sig som kommer till tals. Det är i mötet med denna berättarröst och den tillförsikt den förmedlar som bokens allra största behållning står att finna.
En ny bok
Kaj Fölster: Miss Kay. En ung kvinnas märkliga resa (Fri Tanke bokförlag)
Kaj Fölster: Miss Kay. En ung kvinnas märkliga resa (Fri Tanke bokförlag)