”Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden” sjunger vi svenskar i vår nationalsång. Ska det tolkas som att Norden är detsamma som Sverige eller att vi vill leva i Nordeuropa?
Riksbankens jubileumsfond har startat ett stort forskningsprojekt kring Norden. Och som ett litet smakprov på vad vi har att vänta har fonden släppt ut en bok med bidrag från forskarna, Ett nordiskt rum. Och det rummet är fullt av alla möjliga uppslag från förslag om en nordisk union till de nordiska ländernas diskotek och de nordiska – inklusive de baltiska – ländernas framgångar i Eurovision Song Contest. Författarna har mycket olika uppfattning om vad Norden står för. Det förefaller som om begreppet numera kan betyda ungefär vad som helst.
Föreningen Norden har i alla fall valt boken som sin bok 2012. Det kanske är ett tecken på att Norden snarast har blivit ett kulturellt begrepp. Politiskt har det ju tappat i betydelse: Somliga länder är med i Nato, andra inte. Somliga är fullvärdiga medlemmar i EU, andra inte. Finland och Estland har euro, Lettland och Litauen vill också ha euro, de andra har sagt nej. Norge är ett rikt land, Island var nyligen mycket illa ute, men om det kan man inte läsa i den här boken.
Gunnar Wetterberg, känd forskare och debattör, argumenterar för en nordisk förbundsstat, särskilt vad gäller ekonomi och utrikespolitik, men också i fråga om kvalificerad forskning och arbetsmarknad. En sådan förbundsstat skulle stärka vårt inflytande internationellt och antagligen leda till att vi blev medlemmar i den betydelsefulla gruppen G 20. Det skulle också stärka EU, anser Gunnar Wetterberg. En opinionsundersökning visar överraskande att så många som 42 procent av svenskarna är för en nordisk union, mest högutbildade, men bara en tredjedel av dem vill i så fall ha med de baltiska länderna.
Flera av författarna skriver om nordiska värderingar. Det skulle då vara ärlighet, tillit, flexibilitet och respekt för naturen. Och så kan man kanske lägga till en protestantisk arbetsmoral och en förkärlek för det enkla när det gäller estetiska värden.
En gång fanns det ju en nordisk union, Kalmarunionen 1397–1523. Sedan har det förekommit försök men det har aldrig blivit något av det. Motsättningarna mellan Danmark och Sverige om vem som skulle dominera gjorde det omöjligt. Gustav Vasa är en förrädare i Danmark och en frihetshjälte i Sverige, betonar till exempel Peter Aronsson i sin uppsats. Stormakterna har också haft intresse av att stoppa försöken.
En kontroversiell fråga är om de baltiska länderna är en del av Norden. I den svenska utrikespolitiken ingår numera att hjälpa till att försvara våra grannar, även de baltiska länderna, vilket har förändrat förutsättningarna för det svenska försvaret.
Ett nordiskt rum är en vacker bok med många bilder och är uppenbarligen tänkt som någon sorts presentbok. Den är som gjord för att ligga framme och bläddra i. Alla kan hitta någonting. Men somligt känns rätt onödigt, medan annat, till exempel Norden i EU, saknas.