När orden möter bilden
I SAK:s årsbok 2009 presenteras ett inspirerande möte mellan ord och bild, skriver Cristina Karlstam.
Foto:
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ofta har årsboken haft formen av konstnärsbiografi, där enskilda konstnärer fått utförlig presentation av någon i konstnärskapet väl insatt skribent.
Ulrik Samuelson, Dick Bengtsson och Torsten Andersson är några av de konstnärer som ägnats årsböcker.
Åren 1999-2001 gav man ut översiktsverken Svensk konst I-III, där SAK:s dåvarande ordförande Mårten Castenfors, numera chef för Liljevalchs konsthall, svarade för den tredje delen.
@3a Text ui:I år är Castenfors redaktör för den nyligen utgivna årsboken med titeln In i bilden, ut bland orden. Med fjolårsboken Drömmen om verkligheten i gott minne, där poeten Marie Lundquist reflekterade kring ett urval fotografier, har Castenfors den här gången låtit några av Sveriges författare möta några utvalda konstverk och utifrån dessa formulera sina texter.
I Marie Lundquists bok var konceptet som det brukar heta klockrent. Med största sensibilitet och med poetens hela konstnärliga frihet läste Lundquist sina välvalda fotografier på sitt alldeles eget okonventionella sätt. Fjolårsboken var helt enkelt alldeles lysande.
Årets bok, där tolv författare möter lika många konstverk, har med nödvändighet blivit rätt annorlunda.
På den positiva sidan kan man konstatera att helheten utgör ett spektrum av bilder och texter, alla präglade av sina upphovsmäns och -kvinnors författartemperament och estetik. På minussidan jämfört med fjolårsboken är en viss ojämnhet ofrånkomlig.
Ändå blir slutomdömet positivt, beroende på att flera bidrag håller en sådan hög litterär nivå.
Några författare förhåller sig tämligen fritt till den valda bilden, medan andra lägger sig nära konstverket och presenterar personliga läsningar och tolkningar. Oavsett vilken metod man väljer har resultatet oftast blivit litterära texter som står för sig själva, också bilderna förutan.
Poeten Eva Runefelt har valt att publicera prosalyriska texter varvade med ren poesi med utgångspunkt i Karin Wikströms mångbottnade målning. "Detta är något som orden ytterst sällan hinner fånga", skriver Runefelt om Wikströms sätt att "gripa ett möte" i bild.
Jag skulle vilja säga att Eva Runefelts egna texter oftast gör just detta, här också i förhållande till Wikströms konstverk.
Carina Rydberg utgår i sin text från aktuelle Jan Håfströms berömda målning Farmor, men låter texten växa ut till flera möten med en rad olika konstnärer och vidare till konstnärskapets villkor, vare sig redskapen är färg eller ord. Medan Agneta Pleijel i ett av bokens bästa bidrag låter Ulf Trotzigs målning Blå vind leda texten i ett vindlande kreativt flöde. Att Pleijel uppenbarligen har ett personligt förhållande till Trotzigs målning hör till det som ger hennes text extra bärighet.
Magnus Florin har slutligen låtit Maria Miesenbergers fotografi Utan titel (Flickor på höskrinda) utgöra bas och språngbräda till en litterär pärla i kortnovellens form med barndomsminnen som tema.
In i bilden, ut bland orden är en innehållsrik litterär volym och ett ovedersägligt bevis på att konstarternas möten kan generera nya oväntade upplevelser för läsaren/betraktaren.
En ny bok
In i bilden, ut bland orden
12 författare om 12 konstverk
SAK:s årsbok 2009
Red Mårten Castenfors
(Atlantis)
In i bilden, ut bland orden
12 författare om 12 konstverk
SAK:s årsbok 2009
Red Mårten Castenfors
(Atlantis)