Med röntgenblick för riskbeteenden
Med elak elegans spetsar Benny Haag sitt budskap om alkoholmissbruk, skriver Bitte Jansson.
Benny Haag på scenen med sin monolog Inte mer än fullt, tack!
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Benny Haag är skådespelaren som kommit att specialisera sig på monologer. På Dramaten arbetade han i tolv år. Han har gjort ett otal monologförställningar av Ondskan, baserade på Jan Guillous bok. Det drog folk, mycket folk. Med den senaste monologen Inte mer än fullt, tack! gick det plötsligt trögare. Att tala om vår alkoholkultur är skämmigt. I Makt, mod och motstånd får vi hela bakgrunden till hur den växte fram. Land och rike runt har Benny Haag framfört den i de mest skilda miljöer. På teaterscener, skolor, fängelser, Fryshuset, ABF... Och för höjdare inom det sociala och politiska etablissemanget som han annars inte tycks ge mycket för. Ibland inför tusentals människor, ibland för en handfull åskådare.
Han medger att han "inte kan överge spriten". Vilket numera betyder att han inte kan släppa sitt engagemang. Det är hisnande att läsa om alla kontakter med myndigheter och organisationer. Med facket, näringslivet, AA, Alkoholkommittén, Socialdepartementet, idrottsvärlden? Om en befattningshavare som säger att det här är jätteviktigt, verkligen. Men att det är svårt och att hon inte vet och kanske går det bra att ringa om ett par veckor? En gång, berättar Haag, tappade han besinningen och undrade vad som var så jävla svårt? "Hon svarade då att hon inte visste. Och att det var svårt. Och kanske kunde jag möjligtvis ringa upp henne om några veckor då hon förhoppningsvis visste lite mera." Sist och slutligen tycks alla hänvisa till ALNA (Arbetslivets egen resurs i alkohol- och drogfrågor). Där blir det nobben. Tänk om folkhälsoministern Morgan Johansson inte sagt att pengar inte var något problem - ring bara! Om Wanja Lundby-Wedin inte visat ett så positivt intresse. Om de visat någon ryggrad från början, resonerar Haag. Två år av förhoppningar till spillo, "nerspolade i muggen till ingen nytta".
Nu kör Benny Haag med framgång för egen maskin. Han ömkar inte alkoholisten. Han propsar inte på alkoholförbud. Men vad skulle hända om vi lyckades halvera konsumtionen? Statistiken säger att ungefär tio procent av befolkningen har alkoholproblem. Varför skulle då inte de övriga nittio procenten få njuta av ett glas gott vin? Undrar till exempel Fredrik Reinfeldt. Haag räknar annorlunda. På varje högkonsument går det nämligen minst fyra närstående personer som blir lidande. Barn, makar, vänner. Familjer som krossas. "Hälften av befolkningen har följaktligen alkoholproblem fast de kanske inte dricker en droppe själva."
Tanken svindlar onekligen om man räknar på det viset. Siffror som chockat Socialstyrelsen lär visa att var femte människa i Sverige lider av stark oro och ångest. Fler poliser och sänkta skatter var receptet från förra oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin. "Jag hoppas verkligen att hon var felciterad." Barn från missbrukarhem får ofta någon form av bokstavsdiagnos. Då kan de medicineras. Bekvämt. Och lönsamt för läkemedelsindustrin. Tabletter i stället för terapi. Inget prat om spriten. Dagboken sträcker sig från våren 2003 fram till 2007. Under den tiden har det förts kampanjer mot oprovocerat våld, misshandel och våldtäkter som bara ökar. Konkreta förslag är bättre utomhusbelysning, mer polisjobb, hårdare tag. Vem ställer den enkla frågan om kopplingen till alkohol? Om orsak och verkan? Vem ställde den i samband med uppmärksammade gruppvåldtäkter eller under den massiva mediebevakningen av fallet Bobby? Vilket ansvar har medierna och vilken påverkan står de för? Det måste finnas någon outtalad kod bland massmediefolket, menar Haag. Något som han inte begriper sig på, men som effektivt hindrar att den mest uppenbara av slutsatser förmedlas till läsare och tittare. Som får helt vanliga människor att ropa på hämnd och vedergällning och göra förövare till monster som inte har rätt att leva. Vilka strömningar spelar det i händerna?
Benny Haag säger att han fick på sig ett par "alkoholglasögon" när han nått vägs ände och överlevt. Det gav honom röntgenblick för riskbeteenden, inte minst i förhållande till barnen. De som gjort samma erfarenheter vet. Där finns insikt och styrka. Den dag de "normala" konsumenterna av alkohol faktiskt begriper, inser och förstår kommer de att radikalt att ändra sina vanor. Det betyder inte att de blir nykterister. Men det ger innebörd åt det vi en gång kallade solidaritet. Att ses som den där knäppa skådisen som reser runt och härjar med sitt naiva budskap bekommer inte Haag. Han vet hur responsen ser ut bland dem som känner igen sig. Det räcker långt.
Med elak elegans spetsar han sitt budskap till organisationer, politiker och forskare som hävdar att inget går att belägga eller att det är så "svårt". Om långtidssjukskrivningarna ökar samtidigt som alkoholkonsumtionen går upp dramatiskt visar det statistiskt sett ingenting. Lika lite som om jeansförsäljningen ökade med samma procent. Självklart finns ett samband, menar en forskare som Haag talat med, "men det är inget jag kan presentera som ett forskningsresultat". Så Haag härjar vidare i sin tro på människan. Han kommer att fortsätta med sitt störande beteende.
Och strax före jul kom ämnet faktiskt upp i SVT:s Debatt med Janne Josefsson. När det kluckar mot jul är det massor av barn som inte är roade av att se sina föräldrar packade under granen - vad gör vi åt det? Ska vi ha en vit jul? UNT meddelade i samma veva att 65 politiker i Uppsala län hakat på ett upprop där de förbinder sig att inte dricka under helgen. Kanske har de sett Benny Haag? För den som inte har det finns han på webben och monologen står att finna i boken. Den har formen av en saga. "Det var en gång en liten gosse..."
En ny bok
Benny Haag
Makt, mod och motstånd. Om den mitt i och de runt omkring.
Albert Bonniers Förlag
Benny Haag
Makt, mod och motstånd. Om den mitt i och de runt omkring.
Albert Bonniers Förlag