Mästerligt om kulturella skillnader

Chimamanda Ngozi Adichie briljerar i sin nya bok Americanah. Cristina Karlstam förutspår en framtida Nobelpristagare.

illustration

illustration

Foto: Maria Westholm

Litteratur2013-10-31 07:03
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olikheterna mellan två kulturer, den nigerianska och den amerikanska, är huvudtemat i Chimamanda Ngozi Adichies novell Det där som nästan kväver dignovellsamlingen med samma namn. Alienation, ensamhet och frustration, men också försiktiga försök att närma de båda världarna till varandra får en mästerlig gestaltning i novellen.

Med romanen Americanah tar Adichie steget från novellens komprimerade täthet till en brett orkestrerad epik som rymmer mängder av individuella människoöden och gestalter och ett händelseförlopp som sträcker sig över många år och två länder. Men temat är egentligen detsamma.

Romanen är ingen ny litterär form för Adichie, som med En halv gul sol fick sitt stora internationella genombrott 2003. I Americanah visar hon på nytt sin eminenta förmåga att hålla samman ett rikt och mångfacetterat stoff och samtidigt behålla novellformens densitet och fokus på enskilda individer. Americanah har en ramberättelse om de båda nigerianska medelklassungdomarna Ifemelu och Obinze. När Ifemelu får ett stipendium till USA för fortsatta universitetsstudier börjar en mångårig vistelse i det nya landet med allt vad det innebär av anpassningssvårigheter. Det är i USA som Ifemelu inser vad det innebär att vara svart, och främlingskapet även i förhållande till den svarta amerikanska befolkningen gör inte ensamheten mindre. Kollisioner mellan olika värderingar skapar svåröverkomliga problem.

Obinze i sin tur planerar att förenas med Ifemelu i USA, men oförutsedda händelser gör att han i stället hamnar i England, där han i sin tur får prova på liknande erfarenheter. Ett försök till skenäktenskap stupar på mållinjen och Obinze måste återvända till Nigeria.

Kontakten mellan då båda bryts abrupt när Ifemelu för sin ekonomiska överlevnad tvingas till handlingar hon inte vill kännas vid inför Obinze. Först när hon efter många år frivilligt återvänder ”hem” till ett annorlunda Nigeria sluts cirkeln och Ifemelu och Obinze försöker trevande nå varandra igen. Då är Ifemelu en etablerad bloggare i Amerika och Obinze en förmögen företagare i Nigeria. Mer ska inte avslöjas av den bärande berättelsen. Det Americanah inte minst handlar om är stora, komplexa ämnen som ras, identitet, nationalitet, värderingar och ideal.

Med en knivskarp blick för dessa fenomen har Adichie skrivit en roman som med all sannolikhet kommer att bli en klassiker. Att hon dessutom är en språkmästare av rang och en hyperkänslig iakttagare av människors beteenden, språk och relationer gör Americanah till en djupt berörande berättelse som inte bara handlar om Afrika versus Amerika. Americanah är en samtidsskildring som sträcker sig långt utöver sitt geografiska revir, en berättelse om mänsklig styrka och svaghet, om hemvist och hemlöshet, och en kärleksskildring som undviker alla genrens schabloner och klichéer.

Med Americanah har Adichie placerat sig i frontlinjen på den internationella litterära arenan.

Om så där 20 år lär hon få Nobelpriset.

LITTERATUR

Chimamanda Ngozi Adichie
Americanah
Översättning: Ragnar Strömberg
Albert Bonniers Förlag