Ljus över ett bisarrt land
I sin reportageok från Nordkorea berättar Caroline Salzinger om hjältarna i det tysta, skriver Carl Johan Gardell.
Salziger skriver om överlevnadsstrategier i Nordkorea.
Foto: Scanpix
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att karriärsugna journalister jagar det maximala scoopet har varit känt för de flesta sedan boulevardpressen uppstod i Frankrike vid mitten av 1800-talet. Att bushadministrationens skurkstatsstämpel skulle öka världens intresse för de sex utpekade länderna kan väl knappast förvåna någon. I den lättlästa och underhållande reportageboken Hälsningar från Ondskans axelmakter, som publiceras i dagarna, berättar Caroline Salzinger om utrikeskorrespondenternas kaotiska tillvaro men redovisar också ett antal av de överlevnadsstrategier som vanliga människor tvingas tillgripa i några av världens mest slutna och krisdrabbade länder. Salzinger, som för närvarande är verksam som utrikesreporter för Sveriges Radio, har rapporterat om samhällskonflikter och naturkatastrofer i Afrika, Asien och Mellanöstern.
Reportaget från Nordkorea kastar ljus över en av världens mest bisarra regimer. Det hermetiskt tillslutna landet - med ungefär 23 miljoner invånare - kan onekligen beskrivas som ett enda stort fångläger i Gulagarkipelagen med 'Den käre ledaren' Kim Jong Il som excentrisk lägerkommendant. Diktatorns far, statsgrundaren Kim Il Sung som avled 1994, har efter sin död utsetts till evig president. Under översvämningskatastrofen 1995 dog uppskattningsvis två miljoner människor av svält och många av de som överlevde tvingades livnära sig på gräs och bark. Salzinger passerar rika jordbruksbygder men ser inga maskiner och knappast en enda dragoxe. Hon avlägger också ett besök på Varuhus Nr. 1, ett magnifikt shoppingcentrum som visas upp för utländska gäster men där expediterna inte ens vet hur man använder kassaapparaten. Trots den extrema fattigdomen i 'folkets paradis på jorden' har Nordkorea världens femte största armé för närvarande med 1,1 miljoner soldater. Förra året genomförde landet sitt första kärnvapenprov.
I det krigsdrabbade Irak dödas i medeltal etthundra oskyldiga människor varje dag för närvarande. Konflikten mellan USA och Kuba har pågått i 47 år. Ingen i Iran och Syrien kan idag veta säkert om bushadministrationens hotfulla retorik är blodigt allvar eller ett led i den psykologiska krigföringen. Det är skurkstaternas ledare som pekas ut som onda, konstaterar Salzinger, men det är befolkningen som först och främst drabbas av regimernas brutalitet samt embargon och krig. Det är om alla dessa människor, hjältarna i det tysta, som Hälsningar från Ondskans axelmakter ytterst handlar.
EN NY BOK
Caroline Salzinger
Hälsningar från Ondskans axelmakter. Vardag och vansinne i världens mest stängda länder
(Bokförlaget DN)
Caroline Salzinger
Hälsningar från Ondskans axelmakter. Vardag och vansinne i världens mest stängda länder
(Bokförlaget DN)