Lättsmält anglosaxiskt

Mark Haddons nya roman Utslag av oro är typiskt brittisk-amerikansk underhållning, inte originell men med gott hantverk, skriver Tore Winqvist.

Mark Haddon skriver i en amerikansk mainstreamtradition.

Mark Haddon skriver i en amerikansk mainstreamtradition.

Foto: Nigel Barklie

Litteratur2007-06-07 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En lite tafflig otrohetshistoria mellan grannar i villaområdet, ett bröllop som hotar att bli inställt men till slut ändå blir av, ett överraskande slagsmål och massor av godmodigt uppfattat vardagsliv - det är innehållet i engelsmannen Mark Haddons nya roman Utslag av oro. Varken historien eller sättet att berätta den har egentligen något större mått av originalitet; det är en mycket traditionell anglosaxisk underhållningsroman med vissa ansatser till fördjupning. Men som så ofta i brittisk kultur är själva hantverket så gediget att man inte kan direkt beklaga om denna lättsmälta bok ändå blir en smärre bestseller, i likhet med författarens genombrottsroman "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten".

Fast nog är nog Haddons speciella humor till sin typ snarare amerikansk än brittisk - och därvidlag är han säkert ett typiskt exempel på de starka impulserna mellan broderfolken på ömse sidor av Atlanten. Både i handling och ton påminner Haddons roman rätt mycket om den aktuella biofilmen Little children. I båda fallen tas de stora gesterna och känslorna ner på jorden av diverse förtretliga tillfälligheter, och sens moralen är att något smärre hopp över skaklarna väl inte är hela världen men heller inget som går upp mot stabila, toleranta familjerelationer.

Intrigen börjar lite rörigt men tar upp sig. Nästan-realismen är konsekvent genomförd och bygger på att verkligheten fräschas upp några grader så att alla möjliga situationspoänger kan tas till vara. Man kan för all del bli lite trött på den väldiga serie av småsaker som upptar de flesta personernas dagliga liv, randiga temuggar, korsord, förnumstiga barnarepliker och indrällande fastrar etc. Men man lär ändå känna och fatta visst tycke för denna väl porträtterade familj med diverse förgreningar. Språket är ibland ganska konventionellt, med övertydligt korta meningar eller väl ansträngda skämt. Men samtidigt finns en handfast anknytning till dagens brittiska verklighet, med kvardröjande distans mellan sydengelsk medelklass och t ex den storvuxne, rejäle arbetarkillen Ray norrifrån, eller mellan en del i föräldragenerationen och den homosexuelle sonen Jamie. Och mellan raderna anas en inte så föraktlig dos socialpsykologi, där vår tids egenheter, vårt ibland obetänksamma självförverkligande och vår framgångslängtan och åldersångest gestaltas diskret och balanserat.

Så inte är det konstigt att Haddon och annan anglosaxisk mainstream-litteratur dominerar läsvanorna även på den här sidan Nordsjön.
EN NY BOK
Mark Haddon
Utslag av oro
(Wahlström & Widstrand, cirkapris 289 kr inb, övers Thomas Andersson)