Lättläst om Skånes krigshistoria
Lars Berggren och Birgitta Darrell har författat en informativ och behagligt lättläst bok om Skånes krigshistoria, framhåller Torgny Nevéus.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att Skåne blev särskilt utsatt för krig ända från gråaste forntid har med läget att göra. Det som nu heter Danmark och Sverige hängde ihop tills för 6þf>000 år sedan havet trängde igenom och Öresund bildades. En sådan trång passage inbjuder till krig, eftersom den som behärskar den lätt utestänger fientliga flottor. Vi kan inte här räkna upp alla markstrider och alla drabbningar i vattnen kring Skåne. Kanske minns vi i alla fall slagen vid Lund 1676 och vid Helsingborg 1710, båda misslyckade försök av Danmark att återerövra den provins som man mist 1658.
Författarna har särskilt observerat de många monument till minne av drabbningar, som man kan hitta, när man far omkring i Skåne. Sådana minnesmärken var särskilt populära under senare delen av 1800-talet och ett gott stycke in på 1900-talet. Tillkomsten hade i regel politiska syften. Det ståtliga Monumentet i Lund från 1883 var ritat av den från Uppsala kände Helgo Zettervall. Olyckligtvis använde han betongen, ett då populärt material. Den vittrade naturligtvis, där som här, och i Lund måste man senare göra en rekonstruktion i granit. Monumentets text var fredlig. Den nämnde att folk av samma stam lidit och dött på platsen och att deras försonade efterkommande rest minnesmärket. När man 1901 invigde ryttarstatyn i Helsingborg över 1710 års fältherre Magnus Stenbock, var tonen mera storsvensk.
Kapitlet om ?skånsk regionalism och synen på historien? är en förfärande läsning. Som en reaktion mot tidigare danskfientlig och storsvensk propaganda har vissa skåningar, särskilt kretsen kring tidskriften Skåneland, gått långt åt andra hållet. De har upprörts över att Karl XI, ?en krigsförbrytare?, finns på 500-kronorssedlarna. (Riksbanken tillkom under hans tid.) Att skånska tidningar kallar huvudpersonen i Mobergs Rid i natt och Heliga Birgitta för ?våra? förfäder får dem att gå i taket. ?Vi? var ju danska före 1658! Författarna Berggren och Darrell tar klart avstånd från sådana dumheter. De åberopar chefen för Kulturen i Lund, Margareta Alin, som härom året varnat för överdriven skånsk regionalism. Denna präglas, sade hon, av ett ?vi och dom? och kan i värsta fall landa i nazism och rasism.
Däremot har särskilt de som bor i andra delar av Sverige, nytta och glädje av att lära sig mera om Skåne, ett betydelsefullt svenskt landskap i såväl krig som fred. Kunskaper får vi i denna bok, som är sakrik men inte tröttande. Den är behagligt lättläst och de många fotona väl valda. Men förlaget borde ha kostat på en bättre papper, ty ibland är de svartvita bilderna rätt murriga.
EN NY BOK
Lars Berggren & Birgitta Darrell
Krigare vid Sundet - Liten handbok till Skånes krigs- och militärminnen med historiska och kulturhistoriska utblickar
(Carlssons)
Lars Berggren & Birgitta Darrell
Krigare vid Sundet - Liten handbok till Skånes krigs- och militärminnen med historiska och kulturhistoriska utblickar
(Carlssons)