Lättillgängliga drabbningar till sjöss

Lars Ericson Wolke och Martin Hårdstedts Svenska sjöslag är ett skickligt ihopkommet praktverk, skriver Björn G Stenberg.

Litteratur2010-01-20 11:51
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tillsammans medverkade Lars Ericson Wolke & Martin Hårdstedt i den utmärkta sammanställningen Svenska slagfält, utgiven 2003 (med bidrag också av Per Iko, Ingvar Sjöblom och Gunnar Åselius). Nu samarbetar de igen på minst lika skickligt ihopkomna Svenska sjöslag, där svenska flottan skildras från Gustaf Eriksson Vasa till dagens internationella insatser vid till exempel Adenbukten utanför Somalia.

Lars Ericson Wolke är professor i historia, särskilt militärhistoria, vid Försvarshögskolans militärvetenskapliga institution i Stockholm samt även docent i militärhistoria vid Åbo Akademi. Han är en av de flitigaste författarna inom området sedan mitten av 90-talet. Han tillhör på flera sätt Peter Englundgenerationen genom att skriva lika tillgängligt för nybörjaren som den erfarne historikern.

Martin Hårdstedt är universitetslektor verksam vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet. Även om han är yngre har han tidigare publicerat flera imponerande verk, bland annat Finska kriget 1808-1809, ett verk som kan betraktas som standardläsning om just den epoken.
Svenska slagfält var en efterlängtad och högst välgjord bok. Enda minus var att formatet som gjorde att bilderna överlag blev små. Där har man tagit lärdom till denna. Här finns ett antal storslagna översiktsbilder som i detalj visar skepp från olika epoker. Mängder av kartor, återgivningar av målningar och tidsdokument fullbordar ögonfesten.

Wolke & Hårdstedt är drivna författare som ger mängder av kunskap och inblickar även till den som inte har kunskap i marin terminologi eller marin kunskap. Flottans historia är ju också förstås nära anknuten till den allmänna historien och på det viset ges en hel del snabbrepetering av denna.
Efter en kort tillbakablick på vikingatiden och liknande förlägger de starten av den svenska flottan till Gustaf Wasas inköp från Lübeck av ett antal fartyg. En av författarnas teser - förutom den historiska översikten - är att marinen inte riktigt fått den uppmärksamhet den förtjänar. Landkrigen har tagit det mesta av fokus, någon krigarkonung till sjöss har ju heller inte funnits i den svenska historien. Mest fick flottan sköta transporterna och flankskyddet. Satsningen på skärgårdsflottan tillhör dock en av de mer betydande och dessutom lyckade.

Annars inser man snabbt att det om möjligt var ännu värre förr i tiden att ligga i flottan än i armén. Liksom där var de stora förlusterna orsakade av sjukdomar, dålig kost, svårt väder och kadaverdisciplin.
Som helhet har Lars Ericson Wolke & Martin Hårdstedt åstadkommit ett praktverk, en glädje för både bildälskare och historieintresserade. Ett bra komplement är Sjökrigets historia, utgiven av Svenskt militärhistoriskt bibliotek.
En ny bok
Lars Ericson Wolke & Martin Hårdstedt
Svenska sjöslag
Medströms Förlag