Läsvärd årsbok om Roslagen
Rospiggen, märkt med 2009, står fram som en av de bästa genom tiderna skriver Gunnar Olsson.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Texternas lödighet, bredden i ämnesval, de rikhaltiga och välvalda bilderna - allt samverkar till glädjen i att läsa och njuta av något riktigt välgjort i bokform.
Man kan säga att de olika författarna med stor berättarglädje har täckt ett rikt spektrum av ämnen från stenålder till våra dagar. Lars Nyléns inledande artikel, Till sjöss under tre sekel, är en fängslande snabbskiss av sjöfartens utveckling de senaste tre hundra åren.
Om en torpedering är en kort men suggestiv text av en mycket ung Harry Martinsson. Det är osäkert om den publicerats tidigare; om inte så var det på tiden! Kung Valdemars segelled heter Ulf Sporrongs bidrag. Det handlar om en uråldrig segelled från Halland, norrut upp till Stockholms skärgård, över till Åland och Finland och slutligen till Estland. På 1200-talet upptecknades rutterna, och det är ännu i dag ganska lätt att känna igen ortnamnen.
Carl Johan Gethe är enligt Torbjörn Dalnäs en bortglömd rospigg som artonårig seglade med Götha Leijon till Ostindien 1746. Skarpögda dagboksanteckningar, välgjorda teckningar och kartor av Gethes hand förtjänar att räddas från glömskan, menar Dalnäs.
2009 är det två hundra år sedan vi förlorade Finland i 1808 års krig med Ryssland. Bertil Wååg ger oss en spännande och välmatad historielektion på tjugotalet sidor, där bl a ålänningarnas enastående stridsvilja står i skarp kontrast till den allmänna svenska defaitismen.
Två goda artiklar om förlisningar, ett vanligt ämne i Rospiggen, avlöses av arkeologen Gunilla Larssons berättelse om Utspända stockbåtar från järnåldern. Det är en rätt utbredd uppfattning att "vanligt folk" i forntiden byggde sina båtar med bräder, lagda över varandra, så kallade klinkbyggda båtar. Nej, det var stockbåten som var allmogens båt, klinkbyggda skepp var förbehållna. aristokratin, visar Gunilla Larsson som doktorerade 2008 på en av handling om skepp och samhälle (Ship and Society).
Från gniststation till satellit är Hasse Fredriksson bidrag till sjöhistorien i Rospiggen. Redan 1897 gick trådlös telegrafi till sjöss, berättar han! Det var italienaren Marconi som då gjorde försök med ett par krigsfartyg över 12 nautiska mil. Man fick kontakt. Men gapet till våra dagar är enormt - för telegrafistyrket hann inte ens fylla hundra år. Nu är det avskaffat, och sjöfolket klarar av att utan specialisthjälp kommunicera via satellit.
Lägg utöver dessa namngivna artiklar till ännu några, också de ytterst läsvärda, så har vi summerat de 128 textsidorna i "långköraren" från Roslagen. Redaktören och författarna är att gratulera till en osedvanligt god insats.
EN NY BOK
ROSPIGGEN 2009
Roslagens sjöfartsminnesförenings förlag, Svante Lövgren (red)
ROSPIGGEN 2009
Roslagens sjöfartsminnesförenings förlag, Svante Lövgren (red)