Kvinnoöde i brytningstid

Under en ganska banal yta döljer sig en berättelse om klass, kön, skuld och förlåtelse. Cristina Karlstam har läst Vibeke Olssons Sågspån och eld.

Vibeke Olsson

Vibeke Olsson

Foto: Ulla Montan

Litteratur2011-11-08 07:46
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Berättelsen Sågspån och eld om den 20-åriga Bricken och det sena 1800-talets brytningstid mellan det gamla Fattig-Sverige och det moderna samhället är Vibeke Olssons tredje i en serie. Tidigare har Olsson gjort sig känd som en utomordentlig skildrare av det första århundradet efter Kristus; i en rad böcker har hon gestaltat livet i de romerska kasernerna, det dagliga slitet i hemmet men också männens erfarenheter av kriget. Med fokus på kvinnornas liv och med den dramatiska brytningen mellan de gamla idealen och den nya tron har baptistpastorn Olsson använt sin poetiska penna och sitt ambitiösa forskande. Resultat: böcker som levandegör den första kristna tiden.

Från romerskt 100-tal till svensk norrländsk verksmiljö kan steget tyckas vara långt. Men i skildringen av Brickens vardagsliv med hårt arbete och stora drömmar om närhet, kärlek och ett hem är Olsson sig påfallande lik. Boken är präglad av den frikyrkliga miljö där Bricken har sin andliga hemvist. Vibeke Olsson drar sig inte för att använda sin erfarenhet som förkunnare och sina teologiska kunskaper när hon skildrar Brickens kluvna känslor inför den begynnande lusten och driften när hon möter Natan.
Men Natan är inte troende, och i dåtidens fromhetskodex därmed inte en lämplig partner för Bricken.  När han dessutom visar sig vara begiven på brännvin blir konflikten än större.
En påtvingad separation för Bricken till Stockholm, och författaren får möjlighet att visa sina talanger som Stockholmsskildrare.

Det hela kan låta som en ganska banal berättelse om hur syndaren till sist vänder om och blir en god familjefar och make. Men Vibeke Olsson är en alltför klok skribent för att leverera en så enkel historia. Sågspån och eld är, med något undantag, en djuplodande beskrivning och gestaltning av ett stycke svenskt sent 1800-tal, där frågor om klass och könsroller men också så svåra ting som skuld, skam, förlåtelse och värdighet gestaltas nyanserat. Inskriven i tidens dramatiska skeenden som inte bara innebär nyordningar som telefon och elektriskt ljus utan också politisk medvetenhet, arbetarnas rätt att organisera sig och en begynnande rösträttsrörelse blir boken en detaljrik berättelse om gårdagens Sverige.

Till dagens samhälle är steget onekligen långt, och de samvetskval som Bricken drabbas av efter att ha låtit kroppens lust och själens ensamhet avgöra samvaron med Natan torde ingen i dag riktigt kunna förstå. Men detta var Sverige i går, låt vara i en mycket speciell, frikyrklig miljö och sett ur sågverksarbetarnas underifrånperspektiv.
Genom Vibeke Olssons vackra, välformulerade och inte sällan poetiska prosa får läsaren lära känna detta vårt förflutna. Och man önskar att många ska hitta till hennes diktade värld, det avskräckande banala omslaget till trots.
Det här är litteratur som väl försvarar sin egen plats i dagens utbud.

Fotnot: På tisdag 8/11, besöker Vibeke Olsson Uppsala stadsbibliotek för ett författarsamtal.

Litteratur
Vibeke Olsson
Sågspån och eld
Libris