Marias tips
”Vikarien”
David Norlin
(Weylers förlag)
Detta är en roman på över 900 sidor men jag lovar; den räcker inte hela sommaren. Den går helt enkelt inte att sluta läsa. Berättelsen handlar om Anna, en helt vanlig kvinna som har ett helt vanligt halvtidsvikariat som bildlärare och som lärare har hon tidigare gått in i den helt vanliga väggen. Norlin går nära, väldigt nära Annas tankevindlingar. Vi får följa henne då hon träffar en separerad tvåbarnspappa som kanske inte är riktigt beredd att ta klivet bort från sitt ex. Ta med en kudde till stranden för att luta den tunga boken mot.
”I samma flod. Putins krig mot kvinnorna.”
Sofi Oksanen
(Albert Bonniers förlag)
En essäbok som alla borde läsa. Varför? Jo, för att Oksanen utan omsvep klargör hur massvåldtäkter används som vapen i krig, vilket i sig inte är något nytt men som det talas alldeles för lite om. Hon skriver rakt på sak om hur imperialism och misogyni följs åt som ler och långhalm med hat som ledstjärna. En bok att läsa med pauser för eftertanke.
”Till den skrivande kvinnans försvar”
Jenny Diski
(Alfabeta förlag)
Bokens huvudperson Marie de Gournay har funnits på riktigt. Hon vill inte sitta och sy som kvinnor förväntas göra, nej, hon vill läsa och skriva. På egen hand lär hon sig både latin och grekiska. År 1584 läser hon den franska filosofen Michel de Montaignes bok "Essayer" och blir besatt. En för mig riktigt bra och sorglig ont-i-magen-roman om klass och om hur kvinnor har hånats, skrattats åt och ignorerats genom århundradena.
Annas tips
"Rent hus"
Alia Trabucco Zerán
(Wahlström & Widstrand)
Inramningen i denna bladvändarroman är det anhållna hembiträdet Estelas vittnesmål – eller snarare försvarstal – inför okända åhörare bakom en vägg. Anledningen är att flickan i den välbärgade familj där hon arbetar har hittats död i poolen. Estelas historia rasar fram, från uppbrottet från hembyn till tragedin. Den chilenska författarens första roman på svenska ger en brutal inblick i ett klassamhälle med makt och underordning, förnedring och hämndlystnad.
”Köpenhamnstrilogin”
Tove Ditlevsen
(Natur & Kultur)
Det råder Ditlevsen-feber sedan ”Ansiktena” från 1968 och en biografi nyligen utkommit på svenska för första gången. Har man ännu inte läst hennes självbiografiska trilogi (Barndom, Ungdom & Gift) har man något att se fram emot. Tove Ditlevsens moderna klassiker var för sin tid ovanligt självutlämnande om sexualitet, missbruk och destruktiva äktenskap och är numera hyllad internationellt.
”Studie i mänskligt beteende”
Lena Anderson
(Polaris)
Löst hopflätade texter som enligt Andersson själv ska ses som ”moraliteter” eller ”fallstudier”, det kanske låter trist. Men dessa novelliknande berättelser med sin bitska humor och ironi över hur irrationellt vi människor kan bete oss, är svåra att inte falla för. Ibland ligger de jobbigt nära igenkänning, ofta leder de till skratt. Lena Anderssons roman är som alltid lika skarp och analytisk som underhållande.
Görans tips
”Döda kvinnor förlåter inte”
Katarina Wennstam
(Bookmark förlag)
Katarina Wennstam första bok i serien "Sekelskiftesmorden" skildrar ett Stockholm på randen till 1900-talet. I romanens centrum står fyra kvinnor, var och en med sina utmaningar för att uttrycka sig försiktigt. De fyra bor i samma fastighet på Söder men befinner sig på olika nivåer i det stenhårda klassamhälle som rådde för 125 år sedan. Att Wennstam gjort grundlig research och kan sin kvinnohistoria är tydligt. Det är spännande, otäckt och lärorikt.
”Treblinka Comedy Club”
Åke Edwardson
(Albert Bonniers förlag)
Åke Edwardson har skrivit en ovanlig roman om Förintelsen. Den innehåller nämligen en hel del humor. Låt vara att det handlar om galghumor av svartaste slag och att skratten ofta fastnar i halsen, men boken är ändå stundtals rolig – på ett absurt sätt. Romanens huvudperson, komikern och reportern Arne Hoffmann, lämnar New York 1941 och reser till staden där han växte upp – Berlin. Den resan blir startpunkt för en serie händelser som kommer att påverka mångas liv i grunden, inte minst Arnes.
”Fly”
Anders Roslund
(Albert Bonniers förlag)
Anders Roslund hör sedan länge till premiumskiktet av svenska spänningsförfattare. Han har allt i sin hand – språket, drivet, dramaturgin, ämneskunskaperna. Den åttonde boken om det osannolika radarparet – den ex-kriminelle Piet Hoffmann och ex-snuten Ewert Grens – kan mycket väl vara hans bästa hittills.
Lovisas tips
”Anomalin”
Hervé le Tellier
(Éditions J)
En internationell bästsäljare som fått oförtjänt lite uppmärksamhet i Sverige. Ett flygplan landar två gånger och plötsligt finns det dubbla uppsättningar av de 243 passagerarna. ”Anomalin” är en lekfull och ambitiös undersökning av de vägval som definierar vilka vi är. Har man tröttnat på alla autofiktiva stämningsromaner är det här en perfekt handlingsdriven bladvändare, med lika delar thriller och filosofi.
”Utflykt till hanging rock”
Joan Lindsay
(Palaver press)
Australiensisk kultbok från 1967 som kom i svensk översättning för första gången 2022. Året är 1900 och ett strikt flickinternat ger sig ut på en utflykt till det vulkaniska berget ”Hanging rock”. En grupp flickor försvinner spårlöst i bushen och sprickor bildas i den inrutade tillvaron. Hur hanterar man det som inte får någon lösning? Ett suggestivt mysterium i australiensisk högsommarvärme.
”Hot Money”
Naomi Klein
(Penguin)
Sugen på att läsa Naomi Klein men avskräckt av hennes vanliga tegelstensformat? I den cirka 100 sidor långa essän ”Hot Money” förklarar hon koncentrerat vad som lett upp till klimatkrisen samt vad som krävs för att vi ska ta oss ur den. Här redogörs sakligt för hur klimatkrisen är inbyggd i vårt ekonomiska system och för hur frihandelsavtal pressat undan klimatavtal. Klein ser ingen lösning i varken grön teknik eller kortare duschar – det är kanske inte särskild hoppingivande läsning, men uppfriskande uppriktigt och bildande.