Konst och liv i parallella linjer
Det råder en imponerande konsekvens i Sigtunakonstnären Lars Erik Falks konstnärskap, någonting som framkommer i hans i höst utgivna bok, konstaterar Cristina Karlstam.
Vid skulpturen i Börjeparken.
Foto: Ewa Rudling
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är där hans höga aluminiumskulpturer med parallella formdelar lagda i 73 graders vinkel hör hemma. I Uppsala står en av dessa moduler i Börjeparken där den skriver in ett nytt rum i stadsrummet genom sin konsekventa lutning. Fascinerande är att långsamt promenera förbi Falks konstruktivistiska skulptur och se den ändra färg från blått till rött till stålgrått. För det är så han arbetar med sina aluminiumskapelser: målar dem i klara lackfärger, aldrig blandade, alltid rena och direkta.
I den bok om sitt liv och sin konst som Lars Erik Falk i höst gett ut slår han fast några viktiga detaljer om sitt skapande.
"Jag gör inte aluminiumskulpturer", skriver han, "utan jag försöker materialisera mina idéer om ljus, rörelse, volym och färg med dessa klumpiga hjälpmedel som aluminium och lackfärg är." Ett poetiskt förhållningssätt till skapandet som man kanske inte i förstone associerar till en konstruktivists estetik.
Avgränsningen mot såväl den naturavbildande konsten som den enligt Falks estetik alltför experimentella är viktig, likaså hans förhållande till arkitekturen, "all konsts moder". Lutningen är ett sätt att skapa variation mot arkitekturens statiska 90 grader och den totala friheten som är naturens, en balansakt där just 73 grader har visat sig vara perfekt.
Det är med andra ord en mycket medveten konstnär som hållit i pennan (med viss språklig hjälp av sonen/författaren Hans Falk). Att det slinker med en och annan aningen fördomsfull generalisering när det gäller andra konstformer än den rena konstruktivism han själv gjort till sin får man ta med jämnmod. Bilringar runt getter gillar han inte, inte heller installationskonst i allmänhet. Själv vill han gärna poängtera sin syn på konsten som något allvarligt och viktigt. Och hans långa aktiva konstnärsliv bekräftar onekligen att det är en väl grundad och ärlig uppfattning som han ger uttryck åt i sin bok.
Som för övrigt är en fascinerande resa från småstaden Uppsala på 30-talet via reklamjobb och alltmer framgångsrik konstnärlig verksamhet. Dessutom berättar Falk ofta med stor öppenhet om sina båda äktenskap: det dramatiska och stormiga tillsammans med Kerstin Thorwall (som gav två fina söner men som slutade med skilsmässa) och det lyckliga och harmoniska tillsammans med Margit (som gett ännu en son och många års närhet och gemenskap). Han berättar om framgångar och motgångar när det gäller utställningsverksamhet i Sverige och utomlands, om vänner och medhjälpare, gallerister och konstnärskolleger. En och annan recension i dagspressen får också ett omnämnande, och namn som Teddy Brunius och Stig Carlbring skymtar förbi.
Så småningom hade Lars Erik Falk uppnått en stabil grund att stå på också när det gäller sina möjligheter att få visa sin konst och inte minst att få intressanta offentliga uppdrag. Medverkan i stora statusfyllda konstprojekt som Wanås eller annonsering av utställningar i Artforum hör till höjdpunkterna i karriären. Om detta vet Falk att berätta utförligt och med väl motiverad stolthet. Det tidvisa motståndet mot den estetik han företräder berörs också, men Falk är själv minst lika kategorisk och inte sällan onyanserat avfärdande när det gäller andra sätt att arbeta. Trenden i dag, påstår författaren, är "unga kvinnor med figurativa mensproblem". Knappast särskilt skarpsynt, men sådana fånigheter får väl tillskrivas det faktum att tiden i vissa avseenden sprungit förbi den nu 86-årige konstnären. I huvudsak är det emellertid en både läsvärd och fascinerande framställning han åstadkommit, en generös och öppen inbjudan till läsaren att följa ett konstnärskaps tillblivelse och utveckling.
Konsekvensen i Lars Erik Falks konstsyn och konstnärskap är imponerande, och varje Uppsalabo som tar sig en promenad förbi verket på Börjeplan torde inse att Falk med åren blivit en av våra riktigt intressanta konstnärer. Boken innebär en välkommen möjlighet att något lära känna mannen bakom verket.
Lars Erik Falk: Liv/Konst, Carlssons