Iphismyten i nutida skotsk dräkt

Ali Smiths Flicka möter pojke ger en frisk och kanske inte helt okontroversiell bild av homosexualiteten, skriver Catrin Ormestad.

Ali Smith skriver med skarp blick om kvinnors roller.

Ali Smith skriver med skarp blick om kvinnors roller.

Foto: Jerry Bauer

Litteratur2009-02-17 00:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Myter är ett utgivningsprojekt som är tänkt att sträcka sig över tiden, och där etablerade författare får ge sin egen tolkning av en myt. Karen Armstrong, Margaret Atwood, David Grossman, Alexander McCall Smith och Klas Östergren är några av dem som fått chansen. Nu finns även den skotska författaren Ali Smiths bidrag till "mytserien" tillgänglig på svenska. I Flicka möter pojke väljer hon att ge sin egen version av Ovidius myt om Iphis, flickan som uppfostras som en pojke.
När hennes mor är gravid hotar fadern att döda barnet om det visar sig vara en flicka, så därför döljer modern den nyföddas kön. I tonåren blir Iphis kär i en annan flicka, och känslorna visar sig vara besvarade. Inför bröllopet, då bluffen skulle avslöjas, ber Iphis gudarna om hjälp. De förvandlar henne till en "riktig" man, och de båda, Iphis och Ianthe, lever lyckliga i alla sina dagar.

Det är den myten som ligger till grund för Smiths berättelse om de båda skotska systrarna Imogen och Anthea och deras komplicerade relationer till män, kvinnor och varandra.
Men Iphismyten är inte den enda legenden med androgynt tema som hon använder. I bokens början låter hon de båda systrarnas farfar berätta en historia om den engelska mordbrännerskan och danserskan Lilian Lenton som klädde ut sig till man när hon flydde från polisen. Det mest intressanta med den berättelsen är kanske att farfadern emellanåt talat om sig själv som "flicka", vilket redan från början sätter tonen i boken och får gränsen mellan könen att lösas upp, och myt och verklighet att glida in i varandra.

Boken knyter även på ett djupare plan an till Iphismyten och Ovidius Metamorfoser genom att gestalta transformationer och förvandlingar. Den sexuella metamorfos som Anthea genomgår är det mest uppenbara exemplet, men även Imogen befinner sig i ett övergångsstadium. Hon är den duktiga och skötsamma av de båda systrarna. Hon har ett välbetalt jobb med goda karriärmöjligheter på flaskvattentillverkaren Pure, och hon har även lyckats ordna en plats i företaget åt sin syster. Men Anthea sitter hellre och drömmer vid floden om morgnarna och kommer ständigt för sent. Hon kan aldrig minnas namnen på sina manliga chefer, och hon kommer med näsvisa kommentarer på mötena. Och vad värre är, hon blir blixtförälskad i en aktivist som protesterar mot företagets omoraliska affärsmetoder. Ingen blir mer förvånad än Anthea när denna visar sig vara en kvinna.

Trogen den mytiska förlagan låter Ali Smith Antheas kärlek vara besvarad. Hon gör den dessutom anmärkningsvärt okomplicerad. De båda kvinnorna går varandra till mötes, själsligt och kroppsligt, utan tveksamheter eller förbehåll. Bokens egentliga drama handlar därför om hur Imogen bryter sig loss ur en manlig (och kapitalistisk) könsmaktsordning där hon uppenbarligen mår dåligt; hon är anorektisk, och hon låter sig behandlas nedlåtande av sina manliga arbetskamrater. Dessutom är hon delaktig i företagets systematiska och cyniska utsugning av tredje världen.
Systerns förälskelse i en annan kvinna skakar Imogen i grunden. Trots att hon både oroas och äcklas av Antheas nyupptäckta homosexualitet inspirerar den henne att göra ett eget uppror och bryta sig ur förtrycket.

Flicka möter pojke är en rapp, klok och underhållande liten bok. Den ger dessutom en frisk och kanske inte helt okontroversiell bild av homosexualiteten. Det som vi kommit att uppfatta som läggning beskriver hon snarare som en fråga om stämning och inställning. Och individ. Eller hur skall man annars tolka det faktum att Anthea, som tidigare bara haft pojkvänner och aldrig känt någon dragning till sitt eget kön, plötsligt blir förälskad i en kvinna? Relationen mellan de båda kvinnorna är dock övertygande beskriven, och lämnar inget tvivel om att verkligen rör sig om äkta och djupa känslor. Det kan noteras att Ali Smith är öppet lesbisk och har levt tillsammans med sin partner i tjugo år.

Boken innehåller också en del skarpa iakttagelser om kvinnors roll på mansdominerade arbetslivet. Däremot känns de av kapitlen som utspelar sig på den stora vattenkoncernen måttligt intressanta. Satiren om dess manipulativa reklamkampanjer och exploatering av världens vattenresurser är övertydlig och måttligt intressant.
Een ny bok
Ali Smith
Flicka möter pojke
(Albert Bonniers Förlag, sv övers Molle Kanmert Sjölander)