Oavsett vad som händer med klimatet kommer oljetoppen att innebära stora påfrestningar på industrisamhället. Billig råolja är nödvändig för att systemet ska fungera – oljan driver våra bilar, producerar vår mat och värmer våra bostäder. Många forskare tror att oljeproduktionen mycket snart kommer att minska – om nedgången inte redan nu har börjat. Tillgången på andra viktiga råvaror såsom kol och sällsynta metaller kommer också att sjunka. Den globala resursbristen kommer att tvinga oss tänka om vad gäller livsstil och energikonsumtion.
I Omställningens tid – Tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid försöker Björn Forsberg visa upp föregångarna när det gäller omstrukturering av samhället. Platser som redan nu börjar förebereda sig för en framtid utan oljan och därmed mildrar fallet när det svarta guldet inte längre flödar. Han besöker ön Samsø i Danmark som är i princip självförsörjande på förnyelsebar energi. Han träffar fattiga i finanskrisens Detroit som försöker garantera sin mattillgång genom odling på gräsplättar och ödetomter i den urbana slummen. Han reser till Åredalen där ett bykollektiv försöker skapa en lokal och bärkraftig ekonomi för människorna i bygden genom att hindra utflödet av kapital till städerna.
Björn Forsberg vågar diskutera helheten. Alla de kriser vi ser runt omkring oss – vare sig förledet är finans, klimat, olja eller skuld – hänger på ett eller annat sätt samman. För det mesta går kriserna att härleda till vår rovdrift på jordens resurser. Detta är den probleminsikt vi måste ta till oss och som kan bli sporren för ett kraftfullt agerande. Som Forsbergs exempel visar behövs det ofta ett kristillstånd för att förändring ska ske. Exempelvis var det fattigdomen som spred ut sig i Detroit efter finanskrisen som tvingade människor att söka alternativa vägar.
Björn Forsberg har skrivit en inspirerande om än något spretig bok. Emellanåt skiner hans egna preferenser igenom för mycket, och jag misstänker han kommer att tappa en del läsare genom sitt vurmande för sen sextiotalsmusik och lokalbryggt öl. Och det är synd, för bokens huvudbudskap är viktigt, och om texten hade skalats ner och stramats åt hade det nog kunna nå många fler.