"Hugg in, och kunskapsvraka"

Fem nya faktaböcker för barn är utgivna. De är underhållande, ambitiöst upplagda men en del av bildmaterialet är ganska fantasilöst. UNT:s Anna Ehn kunskapsvrakar om isen, jorden, kroppen och döden.

Foto:

Litteratur2010-11-03 13:12
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kalla fakta om is
Av Lena Sjöberg
(Opal)

Den isande turkosblå boken Kalla fakta om is är en läckerbit. I Lena Sjöbergs tappning får vi reda på en massa isrelaterad fakta: vad är is, varför låter isen, var lever isbjörnen, varför smälter isen?

Upplägget med många ingångar och bilder för tankarna till Pernilla Stalfelts fina böcker, men här är texterna mer utförliga och illustrationerna inte riktigt lika många. Men istemat är konsekvent, in i minsta bokstav – typsnittet heter icy sans! Lena Sjöberg är förresten Augustprisnominerad just nu, för boken Tänk om ...

Frågvis – dina frågor får svar
av naturvetenskapliga forskare
Redaktör: Calle Marthin
(BonnierCarlsen)

Tänk om man kunde läsa boken Frågvis från pärm till pärm och sedan komma ihåg alla svaren. Vad mycket man skulle kunna då om naturen, jorden och universum! För Frågvis är ambitiöst upplagd, med frågor från mellanstadiebarn om bland annat biologi, kemi och astrologi, och svar från forskare. Och det är klart att man vill veta när hjärnan sover eller varför planeterna är runda. Det är lite svårt att hitta bland frågorna, men ändå – hugg in, och kunskapsvraka.

Kroppens mysterier
Av Håkan Borgström
(Rabén och Sjögren)

Visste du att om du tar alla blodådror från en människa och lägger efter varandra skulle de räcka 2,5 varv runt jorden?! Den typen av hisnande fakta får man reda på i Håkan Borgströms Kroppens mysterier. Och kroppen är förstås tacksam att skriva en faktabok om, alla är vi väl intresserade av sådant som ligger oss nära: sömn, kärlek, smak och hicka. Här är texterna tilltalande raka och lätta att ta till sig, medan bildmaterialet är ganska fantasilöst.

Hur världen fungerar – en
guide till vår fantastiska värld
Christiane Dorion och Beverley Young
Översättning: Vera Lindh
(B Wahlströms)

Flikar att dra i, pop-up-bilder som åker upp, luckor att lyfta på och snurror att snurra. Hur världen fungerar är en sådan där bok som är jättekul när den är ny, för då finns det mycket att upptäcka och undersöka. Men som snabbt blir mindre rolig när flikarna går sönder och pop-up-bilderna lossnar. Det lite trixiga och överlastade utförandet riskerar helt enkelt att ta över innehållet.

Mysteriet Döden
Jonathan Lindström
(BonnierCarlsen)

Idén är bra: att skriva en underhållande faktabok om döden för barn. Jonathan Lindström resonerar kring själen, spöket och vad som händer när vi dör utan att komma med beskäftiga svar. Fint utfört, utan tvekan. Ändå tror jag mer på skönlitteraturen som utgångspunkt för ett samtal om döden,
och plockar fram Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms Herr Muffin när barnens behov att prata och fråga tränger sig på.