Hoppfullt om näthatet

Författaren Rebecka Bohlin övertygar i ny reportagebok om att bemöta hat och hot.

Näthat. Rebecka Bohlin är aktuell med en bok om att hantera näthat.

Näthat. Rebecka Bohlin är aktuell med en bok om att hantera näthat.

Foto: Jan-Ake Eriksson

Litteratur2016-03-17 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny vardag där kränkningar och hot är ständiga följeslagare. Det är den verklighet som författaren och journalisten Rebecka Bohlin beskriver i boken ”Tackla hatet”. Genom intervjuer med journalister, författare, polis och säkerhetsexperter mejslas budskapet fram genom bokens sju kapitel: näthatet kan tacklas om vi gör det tillsammans.

Bohlins genomgång är minst sagt gedigen. Intervjuerna med journalisten My Vingren (även säkerhetsanalytiker och tidigare medlem i Researchgruppen) och den mexikanska journalisten Lydia Cacho är särskilt intressanta; Cachos vittnesmål griper tag och skakar om. De partier där vi får följa hot och kränkningar från knapptrycken på hatarens tangentbord till kontakten med polis och svensk lagstiftning är lika delar spännande som avslöjande – såväl åtal som fällande domar är sällsynta.

Ett kapitel (”Tänk säkerhet”) går igenom de försiktighetsåtgärder som bör tillämpas när en hotbild etablerats: Bo inte på bottenvåningen, välj lägenhet framför villa, håll fönster och dörrar låsta, se över din datasäkerhet, förutse flyktvägar, klä dig i plagg som lämpar sig för att springa i och så vidare. Tillsammans med de exempel på hot, misshandel och mordförsök som intervjupersonerna vittnar om känns läsningen minst sagt nedslående. Verkligheten är dock inte becksvart och de hoppingivande inslagen är tack och lov återkommande. Här finns även redaktioner som sluter upp bakom utsatta kollegor och mordhotade skribenter som erbjuds att skriva sig på vänners adresser. Här finns också exempel på hatare som insett att nätet inte är något fiktivt cyberuniversum – utan verklighet.

Boken har några farthinder i strukturen som gör de olika typerna av näthat svåra att separera. Med väl lätt hand behandlas även det faktum att det är gruppen män som framför allt står bakom hoten.

Men Bohlins helhetsgrepp tydliggör ändå det väsentliga: att tillräckligt inte görs. Ärendena prioriteras inte av polisen, lagarnas utformning misslyckas med att fånga in detta relativt nya fenomen och många redaktioner når inte ända fram när det kommer till att stötta medarbetare – framför allt när dessa är frilansare som inte inkluderas i företagets arbetsmiljörättsliga regelverk.

”Tackla hatet” lyckas också övertyga om att näthatet måste mötas med samlad kraft. Men dessutom om att detta aldrig kommer att räcka till om inte polis, lagstiftning och nätjättar som Facebook är med på tåget.

Fackbok

Tackla hatet. Om näthat, hot – och hur du skyddar dig

Rebecka Bohlin

Ordfront