Hinner du med livet?
Det senaste decenniet har vi blivit alltmer tidsfixerade. Det talas om livspussel och slow food. När nu Bodil Jönsson kommer med uppföljaren till storsäljaren "Tio tankar om tid" är den knappast originell, anser MarieLouise Samuelsson.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Man kan också konstatera att Tio tankar om tid kom just rätt i tiden, i en stressfixerad tidsanda som strax skulle sjunga långsamhetens lov, dra i nödbromsar på X 2000, förespråka downshifting, slow food och tala om att "bara vara". "Tio tankar om tid" etablerade begreppet "ställtid" och tipsade om sådant som att vägra oförberedda jobbmöten och att våga låta bli att svara i telefon, målgruppen var alltså de som trots allt har hyfsat stort inflytande över sin arbetsdag.
Bodil Jönsson har nu skrivit uppföljaren, Tio tankar om tid. Tio år senare, i den vill hon synliggöra nya sammanhang, beskriva det gångna decenniet med hjälp av "lösryckta exempel och berättelser" och nyord som "luciademokrati" och "prenässans". Bodil Jönsson är fysiker och professor i rehabiliteringsteknik, i texten märks den vane föreläsaren; "låt mig ge några exempel" och "jag återkommer till dessa frågor". Jag har verkligen inget emot traditionella föreläsningar, men i bokform tenderar tilltalet att bli övernitiskt pedagogiskt.
Man skulle kunna beskriva boken som bränsle för middagskonversationer, här finns små stycken om det mesta som hänt på tio år, från Irakkriget till sudoku. Ambitionen att redovisa sker på bekostnad av fördjupning, jag hade gärna läst mera, varför inte en hel bok utifrån tankespåret om "övercivilisation", om "överbyggnadernas omnipotens", om hur kärnverksamheter utarmas till en institutionernas kris.
Jönsson inbjuder läsaren att komma med egna iakttagelser, samtidigt summerar hon utan garderingar att "den spänningsfyllda tiden är nu över och livet har blivit lugnare för de flesta". Hur hon har kommit fram till detta "de flesta" framgår inte, vilket gör att man kan misstänka att det snarare är uttryck för författarens personliga erfarenhet än något allmängiltigt. Vilket möjligen förklarar varför Bodil Jönsson i denna återblick på de senaste tio åren och begreppet tid inte verkar ha brytt sig om begreppet "livspusslet".
Jönsson har sin fanclub som hursomhelst säkert kommer att känna igen sig i den nya boken, identifikation är nyckeln till framgång för den här sortens litteratur. Men det blir knappast någon ny storsäljare, vilket inte har med kvaliteten att göra, utan med att den nya boken ohjälpligt blir en i det svåröverblickbara myllret av coachlitteratur och självhjälpsböcker. Vad som definitivt har hänt på de tio år som gått sedan Bodil Jönsson skrev sin storsäljare är att det sekulära samhället utvecklat en närmast rörande tro på att det skulle vara möjligt att läsa sig till hur man "hanterar" och "tar makt över" tiden, rentav över själva livet.
Bodil Jönsson
Tio tankar om tid. Tio år senare
(Brombergs)
Tio tankar om tid. Tio år senare
(Brombergs)