Grundkurs i livskunskap
Bodil Jönsson använder födan som böjningsmönster i sin nya bok Tio tankar om mat, där hon vill lära läsaren att ta kommandot i sitt eget liv, skriver Bo-Ingvar Kollberg.
Bodil Jönsson.
Foto: Håkan E Bengtsson
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bodil Jönsson är ingen krislösare i sina böcker. För sådana sammanhang där det mesta gått över styr, finns det andra författare som är bättre lämpade. I stället skriver hon profylaktiskt. Hennes arbeten är läroböcker och grundkurser som syftar till att göra läsaren bättre rustad att möta svårigheterna när de väl kommer. Matboken är en sådan kursverksamhet och här har hon dessutom tagit hjälp av egne sonen Håkan, som både är disputerad etnolog och utbildad kock. En kanske inte helt vanlig kombination.
Tio tankar om mat är en bok som placerar sig mitt i dagens brytningstid mellan livsmönster som påverkats starkt av det gamla bondesamhället och alla de lockelser och krav, möjligheter och risker som vårt innevarande århundrade placerar oss i. Bodil Jönssons mycket sympatiska utgångspunkt handlar om att få läsaren att själv ta kommandot i sitt eget liv och inte överlåta åt andra att bestämma. Med maten som utgångspunkt kan man komma väldigt långt med en sådan tanke. Det är heller inte annat att säga än att det här är en bok som går grundligt till väga. Den gör återblickar, den försöker definiera nuets villkor och den ser även in i framtiden. Syftet är att skapa strukturer och göra oss reflekterande i en livssituation där överflödet är påtagligt, internationaliseringen omfattande och där maten kan ses ur olika aspekter. Alltifrån hur den bestämmer dygnsrytmen och hur den påverkar familjerelationerna till det rent praktiska, sådant som har med planering, inköp, tillredning och servering att göra.
Eftersom Bodil Jönsson skriver om mönstersituationer har hennes bok ett betydligt vidare tillämpningsområde än att gälla enbart vårt dagliga bröd. Det som där sägs om behovet av att rätta kraven efter människan, om måltidens sociala sida, om stil och finess när det gäller synen på olika sorters föda eller om mat och språk går utan vidare att föra över på många andra sammanhang. Likaså har resonemangen kopplade till genusaspekter, mat som en del av individuationen eller utvikningarna om färdigmatens problem och matens ursprung relevans i betydligt flera perspektiv än de här. Det måste också sägas att Bodil Jönsson är föredömligt fri från moraliserande i dessa frågor. Det är tröst för tigerhjärtan, inte minst för den som inte ens haft skolkök och därför är dåligt bevandrad i ämnets speciella terminologi. Huruvida något är pösigt eller vad som menas med reda. För att inte tala om alla särskilda handgrepp som måste till.
Som teaterkritiker fäster jag mig också vid Bodil Jönssons tankar om hur maten och måltiderna aktiverar alla sinnen. Det är precis som inom scenkonsten. Kanske hade boken också kunnat nämna något om det orala stadiet i varje människas utveckling, det som inträffar tidigast av allt och där hela det kommande livet grundläggs. Här finns utrymme för en intressant fördjupning av ämnet. Men det har kanske sparats till en kommande bok.
En ny bok
Bodil Jönsson och Håkan Jönsson
Tio tankar om mat
(Brombergs)
Bodil Jönsson och Håkan Jönsson
Tio tankar om mat
(Brombergs)