Gammalt och nytt om Björklingebygden

Agneta Lilja har läst Björklinge hembygdsförenings tidskrift och finner att redaktionen alltid gjort ett gott arbete.

Sätuna gravkor öppnas vart tionde år för allmänheten.

Sätuna gravkor öppnas vart tionde år för allmänheten.

Foto: Hans E Ericson

Litteratur2007-08-22 11:51
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lars Ridderstedts uttrycksfulla teckning av den indelte soldaten Anders Alm från Mjölänge pryder omslaget till årets upplaga av Björklinge förr och nu. Soldaten är iförd paraduniform, eftersom han deltar i Regementets (I 8) dag. Förlagan till teckningen är ett foto i UNT från 1940-talets början. Soldater är också ämnet för en längre artikel av Stefan Westerberg. Där skildrar han sin farmors farmors farfars far sergeanten Anders Hammarbergs (1717-1787) liv. Hammarberg deltog bl a i pommerska kriget och hamnade i fångenskap, så hans uppdrag som indelt soldat var minst sagt äventyrligt. Westerberg har kartlagt soldatens liv så detaljerat som det efterlämnade källmaterialet tillåter. Det är spännande läsning!

Kyrkoherdetillsättningar är ämnet för Teresia Ståhles artikel Herrskapens förnäma vota. Artikeln är ett sammandrag och hennes C-uppsats i historia framlagd vid Uppsala universitet VT 2004. Författaren visar att adeln engagerade sig starkt i tillsättningarna och såg till att få "sin" kandidat på den viktiga posten. Sedan hade adeln garantier för att kyrkoherden - som hamnat i tacksamhetsskuld - skulle gå på deras linje i olika lokala frågor. På det sättet använde adeln kyrkoherdetillsättningarna för att få kontroll över socknens ekonomiska och religiösa liv.
Gun Wallström bidrar till tidskriften bl a med en givande artikel om Björklinges ortnamn. Artikeln bygger på resultaten av ett studiecirkelarbete som hembygdsföreningen genomförde 1974-1975 på Ortnamnsarkivet i Uppsala (OAU) under ledning av ortnamnsforskaren Bertil Flemström. Läsaren får t.ex. veta att Björklinge betyder "de som bor vid björkdungen" och att Månkarbo är lika med "mungakarlarnas bodar". Namnet syftar på de arbetsvandrande dalkarlar som kom till platsen för att hjälpa till med diverse jordbrukssysslor.

Intressant läsning är också Kajsa Asplunds redogörelse förr sitt minst sagt udda sommararbete: guidning i Sätuna gravkor i Björklinge kyrka. Koret öppnas bara vart tionde år och lockar då till sig många besökare. I artikeln visar Asplund att besökarna reagerar på en mängd olika sätt när de besöker koret. En del tycker det känns otäckt, andra reagerar etiskt, ytterligare andra ser det som en andlig upplevelse. Själv summerar hon sitt sommarjobb som lärorikt och "av en helt annan kaliber än gräsklippning".
Redaktionskommittèn har som alltid gjort ett gott arbete och åstadkommit en tidskrift med mycken intressant läsning. Utöver det som redan nämnts i min anmälan innehåller tidskriften bl a redogörelser för hembygdsföreningens verksamhet under året, bilder från firandet av nationaldagen och Björklingedagen, resultatet av teckningstävlingen för skolbarn och en tillbakablick till händelser i bygden 1967. Som alltid bidrar också Johan Gabriel Borgenstierna med några utomordentligt vackra färgbilder. Denna gång föreställer de praktfulla träd och växter. Jag kan därför bara som vanligt konstatera att Björklinge förr och nu är välgjord och innehållsligt rik. De 100 kronor den kostar är väl använda pengar.
En ny bok
Margareta Asplund, Johan Gabriel Borgenstierna, Uno Wallgren & Gun Wallström (red.)
Björklinge förr och nu. 2007
Utgiven av Björklinge hembygdsförening