Framtidens bibbla — läshörna eller virtuellt torg

2013 ska Stockholms stadsbiblioteks tillbyggnad vara klar. Drygt 6000 arkitekter från hela världen har anmält sitt intresse för den utlysta tävlingen om att få rita biblioteket. Som kanske inte alls kommer att bli som de bokbibliotek vi är vana vid...

Litteratur2006-09-23 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Deadline för tävlingsbidrag är 27 oktober. I november visas alla inkomna förslag på Bangårdsposten vid Klarabergsviadukten i Stockholm. I februari ska tävlingen vara avgjord. Då börjar arbetet.
- Runt 1000 förslag räknar vi med, säger Katarina Nilsson från Sveriges Arkitekter.
Hur de förslagen ser ut, kan man bara spekulera i. Men på Bok & Bibliotek hölls på fredagen ett stafettsamtal mellan en bibliotekarie, en arkitekt, en framtidsforskare, en konstnär, en förlagsredaktör och en doktorand i företagsekonomi.

Ska framtidens bibliotek inte alls bestå av gångar mellan rader av bokhyllor? Kommer äldre besökare att känna igen sig eller blir det ungt och virtuellt för hela slanten? Vad är egentligen bibliotekets och bibliotekariens uppgift?
Det klargjordes inte i samtalet. Tvärtom gavs svar som pekade åt alla möjliga håll.
- Vi kommer att känna igen oss, sade framtidsforskaren Ivars Jeger, men anslöt sig samtidigt till doktoranden Pamela Schulz Nybackas önskemål om nya rum för läsning i bibblan — där man ska kunna ligga och läsa, sitta i grupp med sin läsning eller hitta en egen mysfåtölj i någon hörna. För att inte tala om att kunna läsa på toa.

Konstnären Simon Goldin frågade vad som sker med biblioteken om man kan få alla böcker online?
- Vad händer om vi mest umgås på onlineplattformar som ägs av stora internationella bolag? Vad erbjuder Stockholms stadsbibliotek då?
Stadsbibliotekarie Inga Lund, med just det biblioteket som arbetsplats, poängterade att kärnan måste vara intakt hur än nya bibliotet utforma rumsligt: "folkbildning och läslust", sade hon och lade till att de framtida biblioteken måste få nya platser, virtuella eller ej, i människors vardag.
- Fast dagens bibliotek är inte ens samtida. Snarast dåtida.
Arkitekten Christer Malmström hoppades på ett labyrintiskt bibliotek där man kanske går en smula vilse, men möter nya människor med spännande kunskaper. En mötesplats med många entréer inspirerad av den virtuella rumsligheten på internet.
Förlagsredaktören Sofia Degerman sade att eftersom boken dör snabbt numera, ungefär efter bokrean, måste biblioteken fortsätta ansvara för att böckerna bevaras och är tillgängliga.
Har vi över huvud taget kvar pappersböcker i framtiden?
Jodå , sade panelen.