Flera nya böcker om Dag Hammarskjöld lagom till 100-årsjubileet
Lagom till Dag Hammarskjölds 100-årsjubileum ges flera böcker om honom ut. Bland dem finns Uppsalaförfattaren Lars Lamberts Dag Hammarskjölds Uppsala.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Boken är utgiven på Lars Lamberts eget förlag Kornhuset. Där har han också givit ut två böcker om Uppsalas arkitektur och en om stadsbranden 1702 med en kommenterad text av ett ögonvittne till branden.
100-årsfirandet av Dag Hammarskjölds födelse kunde ha varit större och mer Uppsaladominerat, tycker Lars Lambert.
— Det är tråkigt att det stora nationella firandet hålls på Backåkra. Där var han ju bara några veckor. I Uppsala växte han upp. Det var här han formades. Vi borde slå mer på det, att Dag Hammarskjöld hör till Uppsala!
Lars Lamberts Hammarskjöldbok bjuder på många fotografier av landshövdingfamiljen, av gossen Dag, av miljön i och kring Uppsala slott. Dags bindning till sin mor, hans naturintresse, hans känsla av främlingskap, hans utveckling från duktig student till FN:s generalsekreterare, livet från barndomen till jordfästningen i Uppsala hinns också med på 40-talet sidor. Ingen djupdykning, men en introduktion med klar Uppsalavinkel.
— Jag skulle kunna tänka mig att skriva om Dags pappa Hjalmar också. Han var en mycket intressant person och kanske till och med mer begåvad än Dag Hammarskjöld, säger Lars Lambert.
Samtidigt med Dag Hammarskjölds Uppsala finns den lilla boken Vägen valde dig, där ärkebiskop K G Hammar har skrivit ett personligt hållet föredrag om Hammarskjöld och meditationer kring sju av hans Vägmärken — som också är stenar att meditera vid längs Dag Hammarskjöldleden, som invigdes i Abisko i höstas.
Den boken ger Svenska kyrkan gratis till alla som vill ha den.
— Jag vill dela med mig av det jag själv funnit i Dag Hammarskjölds Vägmärken, säger KG Hammar. "Vägen valde dig" är tänkt som en introduktion till boken, och min förhoppning är att läsaren ska finna sin egen väg genom Vägmärken.