Faktatätt om en politikers uppväxt

Foto: Tomas Lundin

Litteratur2014-06-18 07:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Egentligen består den här boken av två böcker: en om Libanon och dess krig och strider och hur det är att växa upp i en så orolig omgivning, ständigt beredd att fly, och en om en flykting i Uppsala som gör politisk karriär. Boken är skriven av Ulf Broberg och handlar om Mohamad Hassan, född i Beirut och numera kommunalråd i Uppsala. Den heter "Från Röda Huset till Stadshuset".

Mohamads uppväxt i Beirut på 70- och 80-talen är en mardröm. Ständiga strider i Beirut, ständiga motsättningar mellan olika grupper och grannländer. Libanon ligger i ett av världens mest oroliga hörn och består av en mängd olika folkslag som ofta strider mot varandra, inte minst i Beirut.

Att växa upp i en sådan miljö är oroligt, för att inte säga uppskakande, men Mohamad tycks märkligt oberörd, åtminstone om man får tro boken. Han går i skolan, han leker, han spelar fotboll och börjar jobba som biltvättare redan vid 10 års ålder.

För att läsaren ska förstå den komplicerade politiska situationen i Libanon är boken försedd med många korta stycken i avvikande stil som handlar om den politiska utvecklingen i landet. Det ger en god bakgrund men på något sätt minskar Mohamads roll i boken. Man får inte reda på särskilt mycket om honom annat än rena fakta. Men det inte blir inte mycket om hur det är att växa upp i krigets Beirut.

Muhamad inser till slut att han måste ta sig bort från Beirut och flyr därför till Europa. Han har alla möjliga planer men till slut bestämmer han sig för att försöka åka till sin syster i Uppsala 1989. Han är då 17 år gammal.

Och här börjar alltså den andra boken. Han söker efter många funderingar asyl, får avslag två gånger innan det lyckas den tredje gången. Av en slump får han utbildning till kock, vilket han gillar. Han skaffar sig så småningom en framgångsrik restaurang och gifter sig med en svenska.

Sakta börjar hans intresse för politik vakna. Han studerar partiernas program och fastnar till slut för Folkpartiet. Där gör han karriär och kommer in i fullmäktige, blir kommunstyrelsens förste vice ordförande och kommunalråd. Vilken karriär för en pojke från Beirut!

Men vad som fattas i boken är hans tankar och funderingar och hur det kommer sig att han så lätt kan anpassa sig i ett samhälle som är så vitt skilt från det han vuxit upp i. Det kan ju inte ha varit så enkelt.

I stället blir boken mot slutet en kampanj för Folkpartiet i Uppsala och de frågor partiet driver inför valet i höst. Det känns nästan lite snopet.

Litteratur

Från Röda Huset till Stadshuset

Ulf Broberg och Mohamad Hassan

Arx förlag