Ett personligt porträtt

Ingvar Carlssons "Lärdomar" innehåller inte några större överraskningar. Men den skarpa kritiken av nyliberalismen får Gunvor Hildén att höja på ögonbrynen.

I sin nya bok framstår Ingvar Carlsson som både sympatisk och ambitiös.

I sin nya bok framstår Ingvar Carlsson som både sympatisk och ambitiös.

Foto: Ulla Montan

Litteratur2014-04-08 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är svårt att kategorisera förre statsministern Ingvar Carlssons nya bok, "Lärdomar". Det är inte en memoar utan snarare tankar om det ena och det andra utan någon speciell linje. Det nya är den personliga tonen, Ingvar Carlsson är inte den som brukar vara personlig. Men han framstår också i boken på ungefär samma sätt som politikern Ingvar Carlsson: sympatisk, blygsam, ambitiös.

Men på en punkt blev åtminstone jag en aning förvånad: Den annars så nedtonade Ingvar Carlsson skriver kort om regeringen Reinfeldt som redan 2006 "påbörjar nedmonteringen av den svenska välfärdspolitiken" och så följer en uppräkning av allt hemskt som regeringen har gjort.

Den typen av polemik finns ingen annanstans i boken och tyder på att Ingvar Carlsson anser att den nuvarande regeringens politik är mycket farligare än den förra borgerliga regeringens. Förklaringen är nyliberalismen, som författaren ser som det stora hotet. Han anklagar sig själv för att inte tidigare ha begripit vad som håller på att hända:

"Underskattningen av nyliberalismen är ett av mitt livs största politiska misstag [....] Vårt starka grepp om problemformuleringarna i svensk politik går förlorat."

Och han anklagar näringslivets organisationer och vissa nationalekonomer för att genom konferenser och debattinlägg driva idéer och slutsatser som de borgerliga partierna kan åberopa. Globaliseringen gör det lättare för företag och kapital att röra sig över nationsgränserna medan de politiska medlen och redskapen är anpassade efter nationalstaten, skriver han också. Det passar högerpartierna.

Och han gillar inte blockpolitiken: "I dag existerar knappast någon dialog, än mindre en strävan efter att komma överens. Det är en av de största förändringarna i modern svensk historia." Han beklagar att den ideologiska utbildningen i svensk arbetarrörelse har skurits ned ungefär samtidigt.

Nu har Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen vilket har lett till ett visst samarbete över blockgränsen, vilket Ingvar Carlsson noterar med gillande.

Men boken innehåller också mer privata tankar, till exempel om hur en politiker måste leva för att vara trovärdig (inte vara alltför rik), om funderingar kring religion, om barndomen med pappan som dog så plötsligt, om att han själv absolut inte ville bli partiledare och mycket annat.

"Lärdomar" är en lättläst bok som ger ett mer personligt porträtt av Ingvar Carlsson än vad massmedierna och tidigare böcker gjort, även om den inte åstadkommer några större överraskningar.

Litteratur

Ingvar Carlsson
Lärdomar
Norstedts