Ett musikaliskt fredsprojekt
Nyligen Sverigeaktuelle dirigenten Daniel Barenboim är förutom musiker också författare. i hans senaste bok förenas analytisk skärpa och civilkurage, skriver Folke Freund.
Dirigenten Daniel Barenboim
Foto: Scanpix
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Barenboim är dock mera än musiker och författare: han har engagerat sig i den israelisk-palestinska konflikten som nu pågått i sextio år. Konkret har detta engagemang tagit sig uttryck i att han - tillsammans med framlidne litteraturprofessorn och orientalisten Edward Said (1935-2003) - grundat den Väst-Östliga Divanorkestern, där unga musiker från de arabiska länderna och Israel periodvis lever tillsammans, reser och konserterar.
Orkestern grundades år 1999 i Weimar, Goethes och Schillers stad, men också - under andra världskriget - hemvist för koncentrationslägret Buchenwald.
Väst-Östliga Divanorkestern kan naturligtvis inte åstadkomma fred, men den kan skapa betingelser för samförstånd, utan vilket det till och med är omöjligt att tala om fred.
Sitt och orkesterns politiska credo sammanfattar Barenboim i två satser: Det finns ingen militär lösning på konflikten.
De båda folkens öden är oskiljaktigt förenade med varandra, och det som somliga kallar Stor-Israel och andra Palestina är ett land för två folk.
Bokens titel Everything is connected har inspirerats av ett orkesterpartitur, där det inte finns några oberoende element: rytmen är inte oberoende av melodin, melodin är avhängig av harmonin och inte ens tempot är ett oberoende fenomen. Denna partiturets väv av relationer vill författaren också se i politiken, i en vardagslivets polyfoni.
Hela boken är genomsyrad av nödvändigheten att lyssna på varandra.
Volymen består av en välvald blandning av kärleksfulla personporträtt (Said, Boulez), kloka reflexioner om "muzak", det vill säga den avtrubbande bakgrundsmusiken och favoriterna bland tonsättarna (Bach, Mozart, Wagner) samt dirigenterna: Wilhelm Furtwängler. För honom var en Beethoven-symfoni lika ny och vital som ett verk som komponerats i går, musiken blev aldrig till "repertoar".
Daniel Barenboim har med sin senaste bok visat att han förenar musikaliska insikter, analytisk skärpa och civilkurage. Mänskligheten behöver fler sådana idealister.
En ny bok
Daniel Barenboim
Everything is Connected. The Power of Music
(Weidenfield & Nicolson)
Daniel Barenboim
Everything is Connected. The Power of Music
(Weidenfield & Nicolson)