En mångsidig överlevare

Det krävdes både ovanlig tur och skicklighet för att överleva Förintelsen, det framgår väl av Semmy Stahlhammers bok om sin fars liv, konstaterar Tore Winqvist.

Konsertmästare och mycket annat. Semmy Stahlhammer har skrivit en utmärkt bok om sin far.

Konsertmästare och mycket annat. Semmy Stahlhammer har skrivit en utmärkt bok om sin far.

Foto: Scanpix

Litteratur2007-11-14 00:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Andra världskriget och Förintelsen ligger nu mer än sextio år bakom oss och känns på en gång avlägset och nära. Exakta upprepningar lär inte komma att inträffa, men folkmord med de flesta av komponenterna - ras- och religionshat, lössläppt sadism och skräckvälde - ser vi ständigt prov på, i Darfur, Irak och flera andra länder. Förstahandsskildringar från judeförföljelserna på 40-talet finns det många, men fortfarande kan sådana vittnesmål ge nya och värdefulla perspektiv. De överlevande börjar emellertid dö ut, och det är bra om de ges en chans att berätta sin historia. Ett sådant exempel är Semmy Stahlhammers bok Kodnamn Frisör, där han berättar om sin fars liv alltifrån den osäkra idyllen i den polska småstaden Krasnik före kriget via arbets- och koncentrationsläger till partisankrig och exil i Sverige. Den är en mycket konkret och trovärdig berättelse om ett på många sätt typiskt centraleuropeiskt och judiskt människoöde.

Det som omedelbart slår en är hur mångsidigt begåvad och flexibel denne Mischa Stahlhammer (fadern, alltså) var. Han var frisör och musiker men lärde sig under kriget grunderna i en rad andra yrken: elektriker, svetsare, tandtekniker, fiolbyggare och mycket annat. Kanske överlevde han - i motsats till huvuddelen av sin stora släkt - tack vare sina talanger och sin smidighet. Många gånger var han nära att skjutas eller slås ihjäl av SS-folk eller faktiskt också av polska eller ukrainska antisemiter - att samma slags rasism var rätt utbredd även bland andra än tyskar är ett av de historiska fakta som Stahlhammer tydligt understryker. I hans sydöstpolska trakter, där den judiska minoriteten i många småstäder kunde utgöra ungefär halva befolkningen, var det religionen (katolik eller jude?) som var den faktor som utlöste förföljelserna snarare än den rasmässiga eller ekonomiska bakgrunden. Oavsett nationalitet förekom här otäcka fall av diskriminering och förtryck - t ex genom att brandkåren struntade i hus där det bodde judar när man släckte eldsvådor. Men alltsammans blev förstås mer systematiskt djävulskt när nazisterna tog över.

Denna engagerande biografi blir ännu mer läsvärd genom att sonen, Semmy Stahlhammer, redigerat och kondenserat pappans muntliga berättelser på ett så skickligt, balanserat och välformulerat sätt. Själv är denne son numera konsertmästare på Stockholmsoperan, men han har samma mångsidighet som fadern genom att också vara fiolreparatör, klezmermusikant, festivalarrangör och en del annat. På sätt och vis slutar denna ohyggliga och beklämmande historia alltså ändå i en durklang, även om den 84-årige fadern fortfarande har sina mardrömmar kvar.

En ny bok
Semmy Stahlhammer
Kodnamn Frisör
(Albert Bonniers Förlag)