En kamp för människans godhet
Etgar Kerets noveller är svarta och fulla av våld, men genomsyras av en djup mänsklighet och värme, skriver Catrin Ormestad.
Etgar Keret
Foto:
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om detta påminns vi när vi läser Etgar Kerets novellsamling Goda intentioner. I den får vi bland annat möta mannen som vill ta livet av sig men som kommer på andra tankar när hans brors rottweiler nästan biter huvudet av ett litet barn och killen som lyckas få en dejt med den romerska kärleksgudinnan Venus och blir besviken.
Etgar Keret brukar räknas som en av "det unga Israels" röster, trots att han i dag har hunnit bli över fyrtio och har gråa hårstrån i den svarta kalufsen. Han fick sitt genombrott i början av nittiotalet då israeler och palestinier började närma sig varandra i den så kallade Osloprocessen. Hans skruvade och ofta opolitiska noveller slog an en ton hos en generation unga israeler som tröttnat på konflikten och som vågade tro att det äntligen fanns ett hopp om fred.
Våldsspiralen fortsatte emellertid att snurra och optimismen försvann, men Keret hade etablerat sig som en av de ledande författarna i sin generation. Sexton år senare är han fortfarande en tongivande röst i den israeliska samtidslitteraturen. Hans böcker har också nått en publik utanför Israel, och nu har det lilla förlaget Bastion även gjort honom tillgänglig för svenska läsare.
I sina noveller blandar Keret stort och smått, det absurda med det realistiska, nonsens och humor med bråddjupt allvar. Hans berättelser handlar ofta om pojkar och unga män som försöker hitta en plats i en värld som tycks vara skapad åt dem som är lite snyggare, lite mer framgångsrika och självsäkra. Och som har lite större tur. I grund och botten handlar de om den enskildes sisyfoskamp mot sin egen obetydlighet, livets meningslöshet och kärlekens förgänglighet.
Förhållandet mellan män och kvinnor är ett annat genomgående tema, till exempel i den möjligen övertydliga men ändå förtjusande allegorin Renrakad, som handlar om en man som tvångsmässigt rakar bort all kroppslig behåring och som överväger att låta dra ut alla benen i kroppen, för att bli just så mjuk och slät som hans flickvän vill ha honom.
Den som letar efter kommentarer till den israeliska samtiden hittar det till exempel i den slagkraftiga Skor som beskriver hur israeliska skolbarn undervisas om Förintelsens fasor. Men solidariteten med offren sätts på prov när en av pojkarna får ett par tyska gympadojor av sina föräldrar.
Några av novellerna behandlar också palestinierna. Zbecial Force Cocksucker skildrar ett laddat möte mellan en israelisk soldat och en palestinsk gerillaman i en mörk gränd på ockuperat område. Den israeliska frustrationen över allt som de enligt det nationella myten "tvingas" göra mot palestinierna uttrycks här med sorg och skärpa.
Trots att novellerna i Goda intentioner är påfallande svarta och ofta fulla av våld och blod och makabra detaljer genomsyras de av en djup mänsklighet och värme. På varje sida förs en förtvivlad kamp för människans godhet och förmåga att sträcka sig bortom sina begränsningar. Kerets noveller kan kanske te sig bagatellartade eller rentav nihilistiska, men de innehåller långt mer än vad som i förstone kan tyckas. Och de lämnar aldrig läsaren likgiltig.
Etgar Keret
Goda intentioner
Översättning Kristian Wikström
Bastion
Goda intentioner
Översättning Kristian Wikström
Bastion