Drömmen om ett mångfärgat samhälle

Fjorton unga akademiker vid Södertörns högskola diskuterar fullständigt fritt om utbildning, språk, religion, moral, kulturkrockar och familjetraditioner i boken Det är Sverige som avviker, skriver Bitte Jansson.

Litteratur2008-01-30 09:44
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Föreningen Liv i Sverige har då och då gett oss inblickar i hur "folk" egentligen lever här i landet genom att låta människor av alla upptänkliga kategorier själva berätta om sina erfarenheter. Jag tänker t ex på bokserien om kvinnors arbetsliv, där Slavar, rebeller och gifta fröknar för några år sedan kom ut i samarbete med PM Bäckström förlag.
En ruskig, rolig och omskakande läsning!
Nu är det dags igen - hur står det till i det mångbesjungna, mångkulturella Sverige?
Studenter från fyra världsdelar berättar, och jag vill lova att det de har att komma med sällan eller aldrig stämmer med våra schablonföreställningar om vad de förväntar sig av det förlovade lagom-landet. Göran Palm, ordförande i Liv i Sverige, har redigerat tillsammans med Ingela Josefson, rektor vid Södertörns högskola, som den här gången står som samarbetspartner. Karneval förlag står för utgivningen och bokens titel lyder: Det är Sverige som avviker.

Värt att begrunda. Projektet startade kring temat "vår medhavda kultur" och redan där stötte det på patrull. Under arbetets gång "har begreppet både ifrågasatts och berett marken för den helt annorlunda titel som den färdiga boken nu har fått" meddelar utgivarna. Etnologen Beatriz Lindqvist menar i en uppföljande essä att mycket i det moderna svenska folkhemsprojektet har gått ut på "att eliminera skillnader, att skapa ett slags standardmedelsvensk". Det går naturligtvis inte. Och här kommer huvudpersonerna in i bilden. Invandrarna. Plötsligt finns där skillnader som varken kan eller ska elimineras.
Fjorton unga akademiker vid Södertörns högskola diskuterar fullständigt fritt om utbildning, språk, religion, moral, kulturkrockar och familjetraditioner. De har också innan boken gick i tryck kunnat granska och godkänna sina respektive inlägg. Idag ligger den på bokhandelsdisken.

Att det är Sverige som avviker är en reaktion som förekommer ofta. Ibland på ett positivt sätt - vi tvingas inte från barnsben in i auktoritära livsmönster. Föräldrar har inte alltid rätt. Inte lärare heller. Även unga människor har ett värde som individer. Ibland är reaktionerna skarpt negativa. Var det nån om trodde att det sociala Sverige är fritt från diskriminering? Glöm det! Följ diskussionen när den spårar in på möjligheten att byta namn för att få ett jobb. Ett alternativ som dock få kan tänka sig. I namnet finns identiteten.
Religion och moral är laddade ämnen som får stor plats och det kan hetta till ordentligt. Påfallande är dock öppenheten, nyfikenheten och viljan att möta varandras ståndpunkter och traditioner. Även om samtalet - precis som bland svenskar - ibland kan bli lite väl ytligt och pratigt och mest handa om yttre "regler" och uppförandekoder. "Min farfar är väldigt religiös..." Som regel djupnar dock meningsutbytet och viktigast av allt tycks vara att visa respekt - även om man är av en helt annan uppfattning.

Begreppet respekt står genomgående högt i kurs. Varför respekteras till exempel inte äldre och riktigt gamla människor i Sverige? Frågan tycks faktiskt enhällig, oavsett kulturbakgrund.
Detta är en gåta, och en chockerande sådan. Sverige avviker.
Respekt - men inte villkorslös anpassning är vad vi har att vänta från den unga invandrargenerationen. Beatriz Lindqvist vill gärna tala om ett "mångfärgat samhälle", både bokstavligt och - som jag föreställer mig - generellt.
Just här ligger kanske nyckeln till den demokrati vi ständigt ältar.
En ny bok
Göran Palm och Ingela Josefson (red): Det är Sverige som avviker
(Föreningen Liv i Sverige)