Dags för årets bokfest i Göteborg
På torsdag samlas författare samt biblioteks- och förlagsfolk i Göteborg. Det är dags för årets stora bok- och biblioteksmässa, den 21:a i ordningen. I år står Litauen i fokus, ett land vars litteratur är ganska okänd för många svenska läsare.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bokmässan startade annars blygsamt 1985 som en mässa med seminarier för bibliotekssektorn. Första året kom 5 000 besökare. Men sedan dess har mässan vuxit till Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen och lockar numera årligen nära 110 000 besökare.
Under fyra dagar hålls i år 468 seminarier med 800 medverkande. Till det kommer nästan lika många personer som framträder på 1600 olika program på olika scener och i förlagens montrar. Det ger en bild av hur stor mässan är.
Litauen i fokus
I fjol var det brittiskt tema på bokmässan, men i år står Litauen i centrum.
Litauen med 3,5 miljoner invånare på andra sidan Östersjön beskrivs inför mässan som ett litet land med stora litterära ambitioner.
Sedan Litauen återfick sin självständighet har en ny generation poeter trätt fram under 1990-talet.
Bland de äldre litauiska författarna förtjänar exilpoeten Tomas Venclova att nämnas. Han finns sedan tidigare på svenska.
Ett översättarkollektiv har via förlaget Ariel skrifter de senaste åren gett svensk röst åt bland andra poeterna Sigitas Geda och Sigitas Parulskis. De ingår i den grupp på 17 litauiska författare som gästar mässan.
I år utlovas dessutom sju nya svenska översättningar av litauiska författare, de flesta lyriker.
Men förutom författarframträdanden belyses Litauens historia i ett antal seminarier på mässan.
Stora elefanterna
Under årens lopp har åtskilliga Nobelpristagare besökt mässan. Några kända namn som dyker upp i år är Nobelpristagaren Dario Fo, aktuell med en ny bok på svenska, den välkände brittiske dramatikern Arnold Wesker, som i höst ger ut sin första roman, årets mottagare av priset till Astrid Lindgrens minne, Ryôji Arai och Philip Pullman, den arabiske poeten Adonis, som brukar nämnas i Nobelprissammanhang, samt t ex islänningen Sjón, som fick Nordiska rådets romanpris i år.
Nordisk litteratur har alltid haft en central plats på mässan, men här finns också program för livsstil och hälsa, barn- och ungdomslitteratur, Deckardag med bl a Reginald Hill, men även designåret och unionsupplösningen får förstås sin släng av förlagssleven.
Affärer på mässan
Mässan riktar sig både till fackpublik och allmänheten. En dryg tredjedel av besökarna utgörs av fackbesökare med lärare och bibliotekarier som de två största grupperna.
Men mässan är inte bara ett tillfälle för intresserade att lyssna på eller möta författare. För förlagen handlar det om marknadsföra sina författare. Men här görs också affärer när förlag och agenter träffas för att köpa och sälja rättigheter.