Böcker populärt örongodis
Ljudboken är populärare än någonsin. Förlagen är övertygade om att marknaden kommer att fortsätta växa. Utmaningen ligger i att para ihop rätt röst med rätt bok.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Häromåret såldes 660 000 ljudböcker, en fördubbling gentemot tidigare år. Den ekonomiska ökningen stannade dock på några procentenheter eftersom priserna samtidigt sjönk. På Svenska förläggareföreningen räknar man med att försäljningen kommer att fortsätta att växa.
Pendlare lyssnar
Kristina Ahlinder, direktör och VD vid Svenska förläggareföreningen, tycker att ljudboken är ett fantastiskt tillskott till bokmarknaden. Framför allt för att den gör det möjligt att konsumera litteratur i situationer där det tidigare var svårt eller omöjligt.
-Varje morgon när jag går till jobbet ser jag massor av människor som lyssnar intensivt i lurar, och jag tror inte att det är musik de lyssnar på, säger Kristina Ahlinder.
För pendlare har ljudboken blivit ett alternativ till musiklyssnande under trista förflyttningar som lätt tenderar att bli innehållslös dötid.
—Det är ett skönt sätt att få ny litteratur uppläst och fylla en tråkig tid med något bättre innehållsmässigt, säger Peter Fogelberg som lyssnar på ljudböcker i bilen varje dag när han pendlar mellan hemmet i Uppsala och jobbet som finansdirektör på OK i Stockholm.
—Dessutom blir man en bättre bilförare än om man lyssnar på musik, man går ner i varv och kör försiktigare.
Fortsätter att öka
Ljudbokens andel av den totala marknaden är trots den stora ökningen inte särskilt stor, i nuläget ca fyra procent av nyutgivningen. Men bokförlagen ser framtiden an med tillförsikt och satsar stenhårt. Både Bonniers och Norstedts har de senaste åren profilerat sina egna ljudboksförlag.
Stefan Skog är förläggare på Pan Hörböcker, som har hand om förlagen knutna till Norstedtskoncernen, och är övertygad om att ljudbokens popularitet kommer att öka stadigt. Taket ligger någonstans runt en tiondel av den totala nyutgivningen.
—Ljudboken kommer aldrig att slå ut den tryckta boken, men den är ett komplement till dem som vill ha en annan typ av upplevelse, säger Stefan Skog.
Den stora utmaningen för förlagen när det gäller ljudböcker är att hitta en uppläsare vars röst gör texten rättvis. Ton och läsrytm måste passa med författarens sätt att skriva.
—Man läser boken, försöker hitta en inre röst, vad som kunde passa till just den boken, berättar Yvonne Wiking på Bonnier Audio. Förlaget ser gärna att författaren läser sin egen text, men det är långtifrån alltid en självklarhet. Förmågan att kunna skriva innebär inte per automatik att man också behärskar uppläsningens svåra konst. Och ibland passar helt enkelt inte författarens röst till den aktuella boken.
—En del författare vill inte läsa in sina böcker medan en del passar väldigt bra, säger Yvonne Wiking.
Uppläsare proffs
I dag är det oftast skådespelare som läser in böcker vid sidan om sina ordinarie arrangemang. Stefan Skog tror att uppläsarrollen kommer att professionaliseras i takt med att utgivningen av ljudböcker växer.
-Att forma orden i munnen är faktiskt en konst, ljudboken är en annan form av bok.
Det finns redan flera uppläsare som har profilerat sig mer som bokröst än som film- eller teaterskådespelare.
—Torsten Wahlund är en person som nästan är mer känd för sin röst än för sitt skådespeleri, säger Stefan Skog.
Astrid Lindgren och Torgny Lindgren är exempel på författare som själva har läst in sina böcker med mästerliga resultat. En författarröst kan kännas mer personlig och äkta än en skådespelares. Och om författaren är känd så ökar tveklöst försäljningen. För förlagen innebär detta en ständig balansgång. Om inte verk och röst fungerar tillsammans kan resultat vara förödande.
—Man kan ju slå ihjäl en bok, säger Stefan Skog.