Avtal öppnar för elever på bilblioteken

Eleverna i Uppsalas grundskolor får nu fri tillgång till bibliotek på skoltid. Efter kritik rivs skolbib­lioteksavtalet mellan de kommunala biblioteken och grundskolan upp och ersätts med ett nytt.

Litteratur2006-01-20 23:05
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I januari 2005 slöts ett avtal om skolbiblioteksservice mellan Uppsalas kommunala grundskola och biblioteken. De skolor som inte har ett eget skolbibliotek, skulle i stället köpa tjänster från folkbib­lioteket. Syftet var att göra tillgången på bibliotek mer rättvis än tidigare —þf>alla elever skulle erbjudas samma service och uppmunt­ran till läsande.
Arbetet har nu pågått i ett år. Enligt en utvärdering gjord av Utvärderingsenheten på Uppsala kommun är många lärare, rektorer och bibliotekarier delvis kritiska till avtalet. Bristande information till lärare och rektorer i och med att avtalet kom i gång är en synpunkt. Något som även drabbade bibliotekarierna som i kontakten med lärarna fick förklara och försvara avtalet.
— Skolledningen var övertygad om att avtalet och dess syfte var väl förankrat i skolorna. Det visade sig att det inte stämde och det har vi dragit lärdom av, säger Per Pettersson, grundskolechef i Uppsala kommun.

Prissatt meny kritiserades
Varje skola har haft 146 kronor per elev att köpa bibliotekstjänster för. Utifrån en prissatt meny valde lärarna i början av terminen vilken typ av service de ville ha. Krångligt, tyckte en del enligt utvärder­ingen. Och svårt att bestämma i förväg vad man ska göra under resten av terminen. Dessutom tyckte vissa lärare att det ingick för lite besökstid på biblioteket och att det var fel att man var hänvisad till ett visst bibliotek.
De ansvariga inom folkbiblioteket och grundskolan har tagit fasta på kritiken när de nu har utformat det nya avtalet. Den prissatta menyn är borta. I stället införs fri tillgång till biblioteken. Det innebär att lärarna själva kan välja vilket bibliotek klassen ska besöka, när de ska gå dit och hur ofta. Samtliga grundskolor är numera välkomna, även de som har egna skolbibliotek. Från och med nu ska också betalningen för biblioteksservicen ske från grundskolan centralt.
- Det är ett enklare och mer tydligt avtal som vi från skolan är mycket nöjda med. Biblioteket har gjort ett mycket bra jobb med att förändra underlaget —det här innebär en kvalitetshöjning, säger Per Pettersson.
- inför också olika typer av fortbildning för lärare, säger Karin Hjelm, chef för barn- och ungdomsavdelningen på Uppsala stadsbibliotek.

Tidskrävande boklådor
Från bibliotekets sida har arbetet med skolbiblioteksservicen varit krävande — resurserna och tiden har inte räckt till, enligt Karin Hjelm. Ett exempel var tjänsten att få en boklåda skickad till skolan. Många fler skolor än väntat utnyttjade den möjligheten.
— Det blev en tung och tidskrävande hantering att packa alla dessa lådor. Möjligheten att få en boklåda finns kvar, men nu måste en lärare komma till biblioteket och tillsammans med en bibliotekarie plocka ihop böckerna, säger Karin Hjelm.
Hon betonar att mycket också varit positivt i samarbetet med skolorna.
— Det har varit ett roligt och lärorikt år. Kontakten med barnen har varit väldigt kul. Det är inte arbetsuppgifterna i sig som varit tunga, utan mängden. Och jag tror att i och med avtalet har frågan om skolbibliotek förts upp på skolornas agenda. Det är bra. På sikt hoppas vi att skolorna vill satsa på egna bibliotek, säger Karin Hjelm.
En ny utvärdering sker hösten 2006.