Uppsalabor gör årets iskyrka i Jukkasjärvi

Årets iskyrka vid Icehotel i Jukkasjärvi är ett grupparbete — en rundkyrka där inredningen skapats av två skulptörer, en arkitekt och en pianotekniker från Uppsala. Ishotellet invigs i dag, fredag.

Kultur och Nöje2005-12-08 23:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
— Isen är ett alldeles speciellt och eget material. Våra supervassa isjärn skär lätt i den, säger skulptören Ragnhild Brodow.
Hon, hennes skulptörkollega Lena Kriström Kulin, arkitekten PeO Kulin och musikern och pianoteknikern Inge Sandelius har planerat kyrkan tillsammans. Alla har arbetat och skulpterat vid tidigare tillfällen med olika projekt - till exempel att utforma hotellsviter — inom ishotellet. I år blev det kyrkobygge.

Snöballong och ispelare
Efter en lång varm höst kunde kyrkan gjutas färdig i slutet av november med hjälp av stora snöka­noner, som sprutade snö över en jättelik ballong förankrad i en ring av tre meter höga formar. En armering av träreglar ligger inne i
snöväggarna för att byggnaden, med sin stora kupol, ska vara säker.
— Snön hårdnar efter någon dag och packas mer och mer under säsongen, förklarar PeO Kulin.
Inne i kyrkan finns fem ispelare, sju meter höga, som sticker upp genom kupoltaket.
— Genom dem silar ett blåaktigt ljus in i kyrkan på dagen. På natten framträder fem lysande lanterniner i exteriören, säger PeO Kulin.

Växtslingor i isen
Uppsalagruppens kyrka har temat skapelse genom växtlighet. Här finns livsträdet och världens navel (omfalos) med slingrande grenar och blad skurna i isen, som lyser inifrån med hjälp av fiberoptik.
Runt själva kyrksalen, kupolrummet, går en sidorundgång med valv och absider.
— Där kan brudpar gå så att de närmar sig altaret från var sitt håll. Om de vill. Där kan man sitta och meditera i enskildhet i en absid, säger Ragnhild Brodow.
Kyrkbänkarna i kupolrummet är bågformiga, av is förstås, och vända mot altaret och dopfunten. På bänkarna ligger renskinn.
Dopfunten är en kub av is på en sockel, med jordens navel täckt av lövverk, utskurna från undersidan. Altaret står mot en fond av stiliserat lövverk.
— Våra intentioner är att skapa olika stämningar med hjälp av ljuset. Vi belyser pelare, altare, dopfunt och omfalos så att de får ett inre ljus. Vi använder ljusdioder som inte avger värme i isen, säger Inge Sandelius.

Från hela världen
Inför millennieskiftet byggde han en isflygel med digital klangenhet till ishotellet. Något instrument får iskyrkan dock inte. I år arbetar han särskilt med belysningen i stället. Icehotel (det är varumärket) lockar arkitekter och konstnärer från hela världen. De presenterar sina skisser och ishotellets ansvarige arkitekt Åke Larsson. Tillsammans med Arne Bergh, kreativ ledare, och en jury från Icehotel väljer han vilka som ska få pröva sina idéer i den blå isen. Årets konstnärer kommer från bl a England, Japan, Australien, Norge, Zambia och Italien.
I dag invigs såväl kyrkan som resten av det numera världsberömda hotellkomplexet.