Till konstens och frihetens försvar
Katarina Norlings utställning The Garden of Guards är ett fantastiskt försvar för konstens frihet, skriver Cristina Karlstam.
The Garden of Guards. Interiör från Katarina Norlings utställning på Teatergalleriet.
Foto: Kattis Strömgren
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När konsten är som bäst bygger den hemliga trädgårdar där friheten är den enda regeln, där en duschboll är ett lika värdefullt och användbart material som platsremsor, färg, objekt, måleri. En trädgård där Flora blomstrar i applikationens form, där vaserna kröns av blommande bollar, där en hemlig skattkista tronar som en hjärtpunkt mitt i den totala friheten. Vad kistan innehåller? Det får vi inte veta, det vore ett otillåtet intrång. När konsten är som bäst vaktar den nogsamt sina gränser. Hit men inte längre.
Katarina Norling är konstnären som blev rikskänd när hon för några år sedan placerade sin skulptur Bobos hjärta i Alnarp. Skulpturen är ett monumentalt vitt hjärta, tryfferat med färgglada prickar. Bobos hjärta är en kärleksförklaring från någon som älskat nonstop till någon som inte kunde besvara denna ömsinta kärlek.
I Sveriges Allmänna konstförenings årsbok 2009 med titeln In i bilden, ut bland orden skriver författaren Carina Rydberg om sin förvåning när hon förstod hur detta konstverk kunnat provocera och reta så många. Tål vi inte friheten, eller är rentav kärleken i dess allra mest oskuldsfulla form så farlig? Är det föraktet för svaghet som genast sätter gränser och stänger ute?
Frågorna är relevanta.
Katarina Norling, högskoleutbildad konstnär med en imponerande cv där såväl solo- som grupputställningar i Sverige och utomlands finns med, har fortsatt sin utforskning av konstens eget landskap.På Teatergalleriet i Uppsala visar Norling nu en utställning, The Garden of Guards, där friheten värnas av allsköns vakter, där drömmarna får förbli drömmar och hemligheterna fortsätta att vara förborgade. Allt i frihetens namn.
I sin suveräna introduktion till utställningen skriver Jan Åman, väl insatt i Norlings verk efter flera utställningar på Färgfabriken:
"Trädgården är beskyddande. Trädgården värnar om sakers, händelsers och människors rätt att vara. Att vara som de är, för sig själva... Katarina Norling mäter ut en mark, en trädgård, där inga frihetsberövare kan ta sig in."
Beskrivningen av Norlings nya installation är träffande och fungerar prefekt som en introduktion till en sällsynt fantasi- och infallsrik utställning. Återigen kan det konstateras att Teatergalleriet lyckats hitta exakt rätt i sin vilja att låta Uppsalaborna ta del av den samtidskonst som verkligen berör och behövs. I en tid då det kulturella rummets frihet hotas av förytligande inskränkningar och begränsande hinder är The Garden of Guards en livs- och frihetsbejakande provokation som inger hopp och framtidstro. Och så är den så rolig!
Konst
Teatergalleriet
Katarina Norling
The Garden of Guards
Tom 23/5
Teatergalleriet
Katarina Norling
The Garden of Guards
Tom 23/5